De rekenmeester

Groot groter grootst

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Beleggen

Saudi Aramco mag nu definitief zeggen dat het aan de basis lag van de ‘grootste beursintroductie aller tijden’. De zakenbank Goldman Sachs, die de operatie in goede banen leidde, heeft de voorbije weken 450 miljoen extra aandelen van de Saoedische oliereus verkocht om aan de vraag van beleggers te voldoen.

Die vraag komt uitsluitend van beleggers in Saoedi-Arabië en de naburige Golfstaten. De beursgang is een hoeksteen van de ambitie van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman om zijn land economisch te hervormen.

Terwijl buitenlandse beleggers bedankten voor de stevige waardering en de bijbehorende roadshows afgeblazen werden, zagen lokale beleggers het bijna als hun patriottische plicht om in te tekenen. Riyad zette ook een charmeoffensief in: beleggers kregen goedkoop krediet om aandelen te kopen en wie zijn stukken zes maanden bijhoudt, ontvangt een bonusaandeel.

In totaal heeft Saudi Aramco zo 110,4 miljard riyal (29,4 miljard dollar) opgehaald en onttroonde het de beursintroductie van de Chinese e-commercereus Alibaba als grootste aller tijden. Met dat verschil dat Alibaba in 2014 naar Wall Street trok en dat succes vorig jaar nog eens overdeed met een geslaagde tweede notering in Hongkong. Het haalde met die operaties respectievelijk 21,8 miljard en 11,2 miljard dollar op.

10 %
koers
De koers van Saudi Aramco ligt zo’n 10 procent onder het hoogtepunt van midden december.

Saudi Aramco noteert alleen op de Saoedische aandelenmarkt Tadawul, ‘off limits’ voor de meeste beleggers in de wereld. Bovendien noteert zelfs na de extra schijf maar 1,7 procent van de 200 miljard uitstaande aandelen op de beurs.

Dat betekent ook dat de beurswaarde op basis van die 200 miljard uitstaande aandelen, omgerekend 1.680 miljard euro, in grote mate kunstmatig oogt zolang er niet meer vrij verhandelbare aandelen zijn en de koersvorming grotendeels een Saoedisch onderonsje is. Ter vergelijking: bij de huidige koers is Saudi Aramco zo’n 500 miljard euro groter dan Apple.

Het aandeel van de oliegroep doet het intussen niet al te best. De koers ligt zo’n 10 procent onder het hoogtepunt van midden december. Het bedrijf was toen even meer dan 2.000 miljard dollar (1.786 miljard euro) waard.

Dat het aandeel onder druk staat, hoeft niet te verbazen. Het Midden-Oosten staat sinds Nieuwjaar opnieuw op ontploffen en dat kan zowel Saoedi-Arabië als Aramco treffen. Riyad is een grote rivaal van Teheran en een bondgenoot van de Verenigde Staten. Door de toegenomen spanningen tussen Iran en de VS vrezen beleggers een aanval op de olie-infrastructuur van het land. Vorig jaar werd een aanslag gepleegd op de installaties van Aramco, waardoor een deel van de productie wegviel.

Voorlopig is dat niet aan de orde. Maar Goldman Sachs wacht het best wel even om voor het koninkrijk nog een paar honderd miljoen stukken aan de Saoedische patriottische huisvader te slijten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie