De rekenmeester

Hedgie op de green

Het echte verhaal achter de cijfers

Journalist Ondernemen

Wie Belgische topgolfers zoals Thomas Pieters (foto) of Thomas Detry al eens een balletje heeft zien slaan, zal misschien de sponsornaam Callaway opgemerkt hebben, bijvoorbeeld op hun petje of polo. Het Californische bedrijf Callaway is dan ook een van de grote namen in de wereld van de golfuitrusting. Van clubs over balletjes tot toebehoren allerhande: Callaway heeft het zowat allemaal in huis. Het bedrijf werkte zich eind vorig jaar zelfs in het nieuws met de overname van de bekende Duitse fabrikant van vrijetijdskledij Jack Wolfskin. Factuur: bijna een half miljard dollar.

Het was lang niet de eerste overname. Vooral CEO Oliver ‘Chip’ Brewer bouwde het door Ely Callaway opgerichte bedrijf uit met diverse aankopen. Het ziet er nu echter naar uit dat Brewer eens zijn zinnen zal moeten verzetten op de green om na te denken over zijn beleid. Want hij heeft het aan de stok met de bekende hefboomfondsmanager Barry Rosenstein.

Jana Partners, zijn ‘hedgie’, meldde donderdag vanuit het niets 9,6 procent gekocht te hebben van het beursgenoteerde Callaway. Dat is meteen goed voor de tweede plaats in het aandeelhouderschap, na de fondsenreus BlackRock. Dat moet Rosenstein een smak geld gekost hebben: na de koerssprong die volgde op het nieuws is Callaway omgerekend zo’n 1,5 miljard euro waard. Maar Jana kon in 2017 zijn oorlogskas stijven door 300 miljoen dollar te verdienen aan de overname van de grootgrutter Whole Foods door Amazon.

Hefboomfondsen landen bijna altijd bij hun prooien om een koerswijziging af te dwingen en daar flink aan te verdienen. Dat is hier niet anders. Alleen laat Rosenstein niet in zijn kaarten kijken. In een melding aan de beurswaakhond SEC maakt hij wel duidelijk dat het bedrijf ondergewaardeerd is. Dat ligt niet aan ‘het succes in innovatie en de duurzame winst van marktaandeel in de kerngolfbusiness’, maar aan ‘andere factoren’. Lees: mogelijk was Jack Wolfskin een overname te veel. De aandeelhouders hebben de deal alleszins slecht onthaald, zeker nadat de groep in mei de vooruitzichten voor de nieuwe dochter verlaagd heeft.

300 miljoen
Barry Rosenstein verdiende zo’n 300 miljoen dollar aan de overname van Whole Foods door Amazon.

Rosenstein wil met de top van Callaway zowat alles bespreken, inclusief een verkoop van de hele zwik. Hij heeft zich met experts omringd, zoals een ex-topmanager van Nike die er de golfdivisie leidde en een gewezen grote naam van de kledinggroep Ralph Lauren.

Zelf zal hij ook wel eens een balletje slaan. Bijvoorbeeld in de buurt van zijn huis in de exclusieve wijk Hamptons bij New York. In 2014 betaalde hij een slordige 137 miljoen dollar voor zijn optrekje. Het is nog altijd een record voor een huizentransactie in de VS. Rosenstein heeft zonder twijfel nog altijd deep pockets, al viel hij officieel wel van de miljardairslijst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie