De rekenmeester

Het glas is halfleeg

Het echte verhaal achter de cijfers

Op het eerste gezicht hebben de Franse wijnboeren en de fabrikanten van sterkedrank bij onze zuiderburen redenen genoeg om een goede fles te ontkurken: de export van de sector bereikte vorig jaar een nieuw record.

Er gingen 194,7 miljoen kratten alcohol de Franse grens over. Dat is 0,7 procent meer dan het jaar ervoor. In waarde gaat het zelfs om een stijging van net geen 6 procent, naar 14 miljard euro. Met een handelsoverschot van 12,7 miljard euro, ook een flinke groei, is de sector bovendien opnieuw goed voor de tweede plaats in het land, na de luchtvaart maar voor de luxe-industrie.

De beroepsfederatie FEVS bleef er gisteren, bij de bekendmaking van de cijfers, nuchter bij. Ze heeft het in de titel van haar persbericht zelfs over een 'schijnresultaat'. Voorzitter Antoine Leccia spreekt onomwonden over een 'moeilijk 2020' en 'een jaar van grote onzekerheden' dat zich aankondigt. Daar is een duidelijke reden voor: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en China, de drie belangrijkste exportmarkten die samen goed zijn voor bijna de helft van de uitvoer, krijgen klappen.

Voor de VS, de grootste slokoppen van Franse wijn en distillaten, speelt het feit dat president Donald Trump de sector trof met importheffingen om de Fransen te straffen voor de beweerde voorkeursbehandeling van Boeing-rivaal Airbus. Mogelijk komen daar eind deze week heffingen bij, al bestaat de kans ook dat ze deels wegvallen. Het deed Leccia al eerder pleiten voor een staatssteunfonds van 300 miljoen euro.

China wordt niet alleen geteisterd door de afkoelende economie, maar ook door het coronavirus. Voor het VK is er de impact van de brexit. In de cijfers van 2019 is al dat onheil nog maar gedeeltelijk zichtbaar. Dat komt omdat de Amerikanen en de Britten Franse alcohol hamsterden, respectievelijk om de stijgende prijzen en mogelijke importproblemen voor te zijn. 

Voor China tekende de FEVS vorig jaar een daling van bijna 5 procent op. Ook de uitvoer naar het politiek onrustige Hongkong, een land in de top 10, liep terug. De Belgen, goed voor een zesde plaats met meer dan 600 miljoen euro invoer, konden dat met een toename van 2 procent maar deels compenseren.

Toch is het Franse glas ook een beetje halfvol: Japan, net na België in de rangschikking, importeerde beduidend meer door een handelsakkoord met de EU. Canada, Vietnam en het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur zijn eveneens lichtpuntjes.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie