column

How Soon is Now?

Redacteur Beleggen

De Rekenmeester brengt dagelijks het echte verhaal achter de cijfers.

Uit de weg Matthew Taylor, hier is Marc Grynberg. Bekaert is niet langer de best presterende Bel20’er van 2016, met een koersstijging van ‘slechts’ 42 procent.

Koploper is de materialengroep Umicore , die dag na dag een vers record laat optekenen en nu 53 procent duurder noteert dan begin 2016. Voor CEO Marc Grynberg ligt de lat hoog bij de kwartaalupdate deze ochtend.

Grynberg is verre van de grootste tafelspringer onder de Belgische CEO’s, maar sinds zijn start in november 2008 mag zijn parcours er wezen: de beurswaarde van Umicore is bijna verviervoudigd, van 1,7 naar 6,4 miljard euro. In de Londense City vallen analisten bijna in zwijm voor ons Belgisch industrieel kroonjuweel.

Dat mag niet verbazen. Umicore is een van de schaarse Europese bedrijven die op meerdere structurele groeitrends kunnen surfen: milieuvriendelijkheid met zijn ‘bovengrondse mijnbouwer’ die in Hoboken goud en andere (edel)metalen puurt uit de elektronica die de verwende westerse consument weggooit. 

Allerhande onzichtbare maar broodnodige materialen om de gadgets van diezelfde datavretende ‘always on’-consument draaiende te houden, zonder dat de batterijen om de vijf minuten heropgeladen moeten worden. De vergroening van het autopark met kathoden voor de herlaadbatterijen voor elektrische auto’s, plus in afwachting van die geruisloos zoemende toekomst katalysatoren om klepperende diesels (iets) minder vervuilend te maken.

©Mediafin

Alleen mogen die toekomstige gouden bergen zich na vijf matige jaren - in 2015 steeg de bedrijfswinst voor het eerst sinds 2011 - in het heden vertalen. Om in het woorden van Morrissey te zeggen: ‘How Soon is Now?’

Net als de staalkoordgroep Bekaert zweert Umicore - gelukkig maar - tussen de halfjaarlijkse rapportering door bij een typisch Britse trading update. Kort en bondig met alleen een becijferde omzet en een beknopt woordje uitleg.

Meer dan de omzet hebt u als belegger voor één keer niet nodig. Door de lagere (edel-) metaalprijzen bleef de omzetgroei over het eerste halfjaar beperkt tot 1 procent. Die groei zou door het prijsherstel in het derde kwartaal verbeterd moeten zijn.

Een verbetering die Grynberg in staat stelde de prognose voor heel 2016 licht te verhogen: hij rekent nu op een bedrijfswinst die met 5 à 10 procent stijgt, van 330 tot 345 à 365 miljoen euro.

Hou vooral de kleinste afdeling in de gaten: Energy & Surface Technologies. Hier koestert Umicore grote ambities. Vooral sinds een persbericht van 27 april vallen analisten over elkaar heen met koopadviezen: Umicore maakte toen bekend 160 miljoen te investeren in een verdrievoudiging van de capaciteit voor kathodematerialen die gebruikt worden in herlaadbare lithium-ionbatterijen. Umicore zegt zo te anticiperen op een sneller dan verhoopte doorbraak van de elektrische auto.

Volgens de materiaaltechnologiegroep zal de NMC-technologie (nikkel-mangaan-kobalt) een sleutelrol spelen bij het verfijnen van de batterijtechnologie die nodig is om het rijbereik van elektrische voertuigen te vergroten. Die doorbraak zal ook belangrijk zijn om de reikwijdte van het aandeel - dat nu tegen bijna vier keer de boekwaarde een waardering van Google-proporties meekrijgt - te verlengen.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud