De rekenmeester

HSBC

Het echte verhaal achter de cijfers

HSBC zag in 1865 het licht als de Hongkong and Shanghai Banking Corp. Veel reden om haar 155ste verjaardag te vieren heeft de in Londen gevestigde bank echter niet. Enkele maanden geleden kreeg HSBC een boete van 300 miljoen euro aan zijn broek van de Belgische fiscus toen bleek dat de bank jarenlang meer dan 3.000 Belgische klanten had geholpen bij het parkeren van miljarden euro's zwart geld in haar vestiging in Genève. Het werd de grootste schikking in de Belgische geschiedenis.

Gisteren tekende de bank voor wat waarschijnlijk een van de grootste ontslagrondes in de recente bankgeschiedenis wordt. De grootste Europese bank in beurswaarde wil de volgende drie jaar 35.000 van de 235.000 jobs schrappen, jaarlijks 4,5 miljard dollar kosten besparen en voor 100 miljard dollar risicovolle activa verhuizen naar regio's waar meer geld te verdienen valt. 35.000 banen betekent 15 procent van het personeel. Enkel Deutsche Bank ging nog zwaarder te keer. De grootste bank van Duitsland maakte vorig jaar bekend dat ze tegen 2022 18.000 jobs schrapt, een op de vijf, boven op de 6.000 die al in 2019 voor de bijl gingen.

Voor HSBC is het de meest drastische sanering sinds de financiële crisis, maar verrassend is ze niet. Het afgelopen jaar sabelden de banken ruim 75.000 banen weg. 86 procent van dat jobverlies gebeurde bij Europese banken.

35.000
Jobs
HSBC wil de volgende drie jaar 35.000 van de 235.000 jobs schrappen.

Ook bij HSBC moeten vooral de 'onderpresterende' filialen in Europa en de VS eraan geloven. In Azië daarentegen - de winstmotor en roots van de bank - wil HSBC zijn investeringen opvoeren. Hoe ze daar wil groeien, zegt de bank niet. Maar het is niet ondenkbaar dat de focus op Azië de kwetsbaarheid van de bank vergroot. Na de herstructurering wordt de bank immers meer afhankelijk van het wel en wee in Hongkong en het Chinese vasteland. Twee economieën die geconfronteerd worden met een stagnerende groei en de enorme impact van het coronavirus.

Hongkong was in het derde kwartaal goed voor 90 procent van de winst van HSBC. Na de herstructurering zal de stadstaat nog een dominantere plaats innemen. HSBC wordt in er bovendien geconfronteerd met toenemende concurrentie van online banken die de steun krijgen van e-reuzen als Tencent en Alibaba. Vorig jaar haalde de bank zich ook de woede van veel Hongkongers op de hals omdat ze een rekening sloot die was gelinkt aan de actievoerders die voor de democratie opkwamen.

Niemand begrijpt waarom een bank met zo'n sterke aanwezigheid in sommige van 's werelds snelst groeiende economieën er niet in slaagt meer winst te boeken. 'Sommige delen van onze business genereren onvoldoende winst', vatte interim-CEO Noel Quinn het probleem samen. Maar behalve cijfers over het vierde kwartaal - 4,3 miljard dollar winst voor belastingen, meer dan verwacht - gaf Quinn weinig uitleg over het waarom van het falen.

Vorig jaar bedroeg het rendement op materieel eigen vermogen 8,4 procent. Met de zware ingreep wil HSBC tegen 2022 naar 10 à 12 procent. Niet erg ambitieus in vergelijking met het rendement van 18 procent van JPMorgan Chase. Ondertussen is het wachten op een permanente CEO, na het ontslag van John Flint in augustus.

Marc De Roo

Redacteur Ondernemen

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie