column

Jackpot in zicht

Coördinator Fondsen

Zelfs in het worst case-scenario heeft Sapec na de verkoop van de agrodivisie zicht op een jackpot van 221 euro per aandeel. Een 'belangrijk deel' daarvan is bestemd voor de aandeelhouders.

Het aandeel Sapec maakte vrijdag een sprong van 54 procent naar 79 euro. Beleggers reageerden euforisch op de start van de onderhandelingen over de verkoop van de agrodivisie. Snelle rekenmeesters die meteen bij de hervatting van de handel het aandeel kochten, konden een ritje meepikken van 44 procent.

Cruciaal in het persbericht van Sapec is de passage over de vork waarin de verkoopprijs zich situeert volgens de bindende voorstellen die zijn binnengekomen. ‘De voorstellen waarderen de divisie op een ondernemingswaarde van 11 à 12 keer de ebitda.’

44%
Snelle rekenmeesters die het persbericht van Sapec lazen, konden een rit van 44 procent meepikken.

De ebitda of de winst voor afschrijvingen, rentebetalingen en belastingen, bedroeg van midden 2015 tot midden 2016 39,5 miljoen euro. We spreken dus over een bedrag tussen 434 en 474 miljoen euro.

Een maand geleden werd nog een bedrag genoemd van 400 miljoen euro, maar dat was louter een gerucht. Ter vergelijking: na de verschroeiende rit van gisteren ligt de beurswaarde van Sapec op 107 miljoen euro. Maar...

De ondernemingswaarde is gelijk aan het bedrag voor de aandeelhouders plus de nettoschuldpositie. Bij de agrodivisie lopen de schulden op tot 140 miljoen euro. Sapec zal dus effectief een bedrag ontvangen tussen 294 miljoen en 334 miljoen euro. Tenminste als de bindende voorstellen uitmonden in een finaal akkoord, dat Sapec nog deze maand hoopt te ondertekenen.

Op welke uitkering heeft de belegger in Sapec zicht? We moeten ook rekening houden met het ongelukkige avontuur in alternatieve energie, waarachter het een punt wil zetten. De holding gaf een garantie van 36 miljoen euro voor leningen aan dochterbedrijf Naturener.

‘Dat kan Sapec uiteindelijk niets kosten, maar ook - maximaal - 36 miljoen euro’, zegt Bart Goemaere van Beurstips. Hij is vooral sinds de algemene vergadering van juni zeer positief over het aandeel.

Er zijn 1,355 miljoen aandelen van Sapec in omloop. Ga je uit van het minimale verkoopbedrag, dan heeft Sapec uitzicht op 221 euro per aandeel. Een slechte afloop van de investering uit alternatieve energie kan de holding 27 euro per aandeel kosten.

Sapec belooft ‘een belangrijk deel’ van de opbrengst uit de agrodivisie uit te keren. Als dat gebeurt in de vorm van een klassiek dividend, vloeit 30 procent naar de overheid, het tarief vanaf 1 januari.

Als alles volgens plan verloopt, hebben beleggers uitzicht op een grote uitkering. De overige Iberische activiteiten (chemie, logistiek...) krijgt u er gratis bij, maar zijn veel minder rendabel. Sapec gelooft er zelf in en kondigde ook investeringen aan. Een delisting is duidelijk niet aan de orde.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud