De Rekenmeester brengt dagelijks het echte verhaal achter de cijfers.

Tigenix kwam gisteren met een update. Eerlijk: we verslinden doorgaans met plezier (half)jaarverslagen, maar voor biotechnologie maken we een uitzondering. In die branche is de nieuwsflow die er écht toe doet die over de producten in ontwikkeling.

Het gros van de bedrijven in de branche is per definitie verlieslatend. Producten ontwikkelen kost handenvol geld via het legertje laboranten en klinische tests. Zeker bij kleine bedrijven benadert het bovenste lijntje van de resultatenrekening jaren aan een stuk de nul zolang er geen middel op de markt raakt.

Wel is er een handig vuistregeltje dat je als belegger kunt hanteren: je zet de kaspositie af tegenover het jaarlijkse cashverbruik. Dat geeft een idee hoe comfortabel het bedrijf het onderzoek kan blijven financieren. En tegelijk ook wanneer een nieuwe kapitaalronde zich opdringt.

Zo’n ronde is voor de kleine belegger meestal verwaterend, want om kort te kunnen schakelen bieden biotechbedrijven de nieuwe aandelen vaak enkel aan een beperkt kransje grote investeerders aan.

Per eind juni beschikte Tigenix over 24 miljoen euro cash. Niet comfortabel als je weet dat de cash burn alleen al over de eerste jaarhelft 12,6 miljoen bedroeg. Maar: begin juli kwam de redding. Het Japanse Takeda, met zijn 231 lentes een van de oudste en eerbiedwaardigste farmabedrijven ter wereld, ziet brood in Cx601.

En dat is dé levenslijn van Tigenix. Het is geen pil, maar een techniek om via een stamcelinjectie perianale fistels bij patiënten met de ziekte van Crohn te behandelen.

Niet alleen biedt de deal uitzicht op honderden miljoenen inkomsten als Cx601 in Europa de verwachtingen inlost, maar Osaka stortte meteen 25 miljoen op de rekening van Tigenix. En daarmee is de kaspositie verdubbeld en kan CEO Eduardo Bravo eindelijk wat rustiger ademen.

De opluchting was zo groot dat Bravo definitief de stekker uit ChondroCelect kon trekken. Dat product om kraakbeenletsels in de knie te herstellen was het eerste en voorlopig enige product dat Tigenix op de markt wist te krijgen, maar het bleek een commerciële flop.

Zelfs als Cx601 in Europa goedgekeurd raakt, is voor beleggers de buit nog lang niet binnen. Ten eerste moet Tigenix de dure laatste klinische testfase in de Verenigde Staten zelf bekostigen. Ten tweede is er de erfenis van de continue zoektocht naar geld, om de 151 miljoen cash burn sinds 2007 op te vangen (zie grafiek).

©Mediafin

Aan een krediet van 10 miljoen hangt een jaarlijkse wurgrente van 12,5 procent, bij een converteerbare obligatie van 26,6 miljoen is dat 9 procent. En na een opeenvolging van private plaatsingen staan er nu - nog vóór de converteerbare obligatie in 2018 in 27 miljoen aandelen omgezet wordt - meer dan 200 miljoen aandelen uit, ruim 8 keer meer dan bij de beursgang in 2007. Dat zijn erg veel grijpgrage handjes als er ooit een jackpot te verdelen is.

Lees verder

Gesponsorde inhoud