De rekenmeester

Kerstcadeaus

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Ondernemen

De Rekenmeester is geen fan van Kerstmis en van de eindejaarsperiode. Hij hoopt in moppersmurfmodus dat de komende dagen zo snel mogelijk voorbijvliegen. Dat het de kortste dagen van het jaar zijn, is mooi meegenomen.

Maar velen onder u popelen allicht om hun kerstcadeau van onder de kerstboom te halen. Zoals steeds zullen websites als eBay en tweedehands.be nadien overstelpt worden met ongewenste geschenken. Maar dit terzijde.

Sommigen hebben hun cadeaus al in ontvangst genomen. Onder hen de aandeelhouders van twee Belgische investeringsfondsen: Fortino Capital I Arkiv en Smartfin Capital I, die allebei in jonge groeibedrijven investeren. Het eerste fonds keerde onlangs 37 miljoen euro uit aan zijn geldschieters, het andere liet 30 miljoen euro naar zijn eigenaars stromen. De namen van de fondsen zijn misschien niet heel bekend, maar als we u vertellen wie erachter zit, gaan wellicht wel belletjes rinkelen.

De twee initiatiefnemers achter Fortino Capital I Arkiv zijn Fortino, het fonds rond oud-Telenet-CEO Duco Sickinghe, en de Vlaamse overheid. Ook de federale regering, de familie Leysen (Van Breda Risks & Benefits) en de familie Donck (3D) zijn er aandeelhouder.

30 miljoen
euro
Smartfin Capital laat 30 miljoen euro naar zijn aandeelhouders stromen.

De techondernemer en -investeerder Jurgen Ingels verwende via Smartfin eveneens zijn aandeelhouders. Ook achter dat fonds zitten bekende geldschieters. Meer nog, de lijst van de begunstigden van de kapitaalvermindering leest als een who’s who van de Vlaamse ondernemerswereld. Onder meer de IT-ondernemer Jos Sluys (investeringsfonds Saffelberg), Jan De Clerck (Domo) en Jan Toye (ex-Palm Breweries) investeerden in het fonds. De familie Buysse zit onrechtstreeks ook in het kapitaal, net als Volksvermogen (de kernaandeelhouder van VDK Bank) en de Zwitserse bank Thaler. ING België is de structurele partner van Smartfin.

De kapitaalverminderingen tonen aan dat de eerste fondsen van zowel Smartfin als Fortino matuur zijn geworden en succesvol aan het desinvesteren zijn geslagen. Smartfin cashte fors op zijn investering in het satellietcommunicatiebedrijf Newtec, dat voor 250 miljoen werd verkocht. Fortino stapte met succes uit het Gentse online reclamebedrijf Zentrick, de start-up Trendminer (big data) en het Maltese telecombedrijf Melita.

De twee durfkapitalisten hebben intussen al opvolgers opgericht voor beide fondsen. Het zijn vehikels geworden met meer middelen dan hun voorgangers en ze mikken op omvangrijkere investeringen in grotere groeibedrijven.

Als alles goed gaat, kunnen de aandeelhouders van die nieuwe fondsen over enkele jaren opnieuw rekenen op vroege kerstcadeaus. De Rekenmeester? Die zal dan nog altijd onderduiken in moppersmurfmodus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie