Kiezeltje in de schoen

Adidas kampt met flessenhalzen in de productiecapaciteit, waardoor het niet helemaal kan inspelen op de sterke vraag in de VS naar sportkledij in het middensegment. ©AFP

Een maand geleden schreven we hier dat GBL, de holding van de families Frère en Desmarais, niet veel plezier beleefde aan haar investering in de Duitse producent van melkrobotten GEA. Die stuurde in iets meer dan een jaar liefst vijf winstwaarschuwingen uit. Het leidde allicht tot tandengeknars en geanimeerde discussies aan de Marnixlaan in Brussel, waar GBL huist. De holding bezit 7,3 procent van GEA.‘CEO Ian Gallienne kan zich troosten met een blik op de koers van het sportmerk Adidas’, schreven we nog. ‘Die verdrievoudigde sinds de instap van GBL.’

Adidas wordt bij GBL allicht met nog grotere aandacht gevolgd dan GEA: als belangrijkste participatie vertegenwoordigt het zo’n 17 procent van de portefeuille. Ter vergelijking: GEA is goed voor 2,1 procent van de portefeuille. Het aandelenpakket in Adidas (7,5%) heeft een waarde van zowat 3,3 miljard euro.

Over het afgelopen boekjaar kan GBL-CEO Ian Gallienne, ook bestuurder bij Adidas, zeker niet klagen. De omzet van het Duitse sportmerk groeide bij constante wisselkoersen met 8 procent naar een record van 21,9 miljard euro en de nettowinst dikte met 45 procent aan tot 1,7 miljard.

Maar de vooruitzichten voor dit jaar zijn minder goed. Adidas gokt op ‘5 tot 8 procent’ omzetgroei. De reden? Flessenhalzen in de productiecapaciteit, waardoor het niet helemaal kan inspelen op de sterke vraag in de VS naar sportkledij in het middensegment. Dat zal Adidas 200 à 400 miljoen euro kosten, verwacht CEO Kasper Rorsted. In Europa verwacht Adidas vooruitgang te boeken, na een moeilijke periode met hevige concurrentie van Nike.

52,5 miljoen
GBL krijgt 52,5 miljoen euro aan dividenden van Adidas.

Die tempering van de vooruitzichten was genoeg om het aandeel tijdens de handel tot 5 procent lager te doen duiken. Bij de slotbel gaf Adidas nog 2,4 procent prijs op 204,80 euro.

Maar Ian Gallienne en GBL hebben meerdere redenen om - voorlopig toch - optimistisch te blijven over hun investering. Het sportmerk gaat ook voor dit jaar uit van een recordprestatie. Het management rekent op een operationele winstmarge (de verhouding tussen het bedrijfsresultaat en de omzet) van 11,3 à 11,5 procent - tegenover 10,8 procent vorig jaar - en een nettowinst van 1,9 à 1,95 miljard euro. Dat is minstens 10 procent beter dan in 2018.

Bovendien legt Adidas zijn aandeelhouders in de watten met een dividend van 3,35 euro per aandeel, 29 procent hoger dan het jaar ervoor. Voor GBL brengt dat 52,5 miljoen euro in het laatje. Het sportmerk gaat dit jaar ook voor 800 miljoen eigen aandelen inkopen. Dat is zowel voor GBL als voor andere beleggers goed nieuws, omdat het totale dividendbedrag over minder mondjes moet worden verdeeld.

Vanavond maakt GBL zijn eigen jaarresultaten bekend. Daaruit zal blijken of de holding Adidas-aandelen is blijven bijkopen en hoezeer ze in de ‘Solidität’ van het Duitse sportmerk gelooft. Het is de eerste keer dat GBL met resultaten naar buiten komt sinds het overlijden van Albert Frère en de exit van co-CEO Gérard Lamarche.

Lees verder

Advertentie
Advertentie