De rekenmeester

Klimaatironie: oliesector heeft strenge winters nodig

Het echte verhaal achter de cijfers

Als het kouder wordt, kan je binnenshuis extra stoken om het warm te krijgen. Je kan ook met zijn allen zoveel stoken dat de aarde in haar geheel opwarmt. Vooral die tweede optie wordt gevolgd.

Door de klimaatverandering kent het noordelijk halfrond een uitzonderlijk warme winter, met in Europa de warmste maand januari ooit gemeten. Moskou voerde met Nieuwjaar sneeuw aan om toch maar de sfeer van de jaarwisseling op te wekken. In Japan werden skiwedstrijden afgelast, in Noorwegen lopen mensen in T-shirt rond en in Londen staan de voorjaarsnarcissen in bloei.

Oliesector heeft strenge winters nodig

Ironisch genoeg zijn diegenen die het meeste bijdragen aan de opwarming van de aarde ook het slachtoffer van de warmere winter. De verbranding van fossiele brandstoffen om gebouwen te verwarmen vertegenwoordigt 12 procent van de menselijke uitstoot van broeikasgassen. Het is een van de belangrijke oorzaken van de opwarming van de aarde.

Tegelijk is de warme winter precies voor de olie- en gassector desastreus. In de noordelijke ontwikkelde economieën heeft de olie-industrie koude temperaturen nodig om vraag te creëren voor de verwarming van woningen en bedrijfsgebouwen. De sector kampt al met overcapaciteit en dus komt de warme winter zeer ongelegen.

Door de milde winter is de wereldwijde olieconsumptie drastisch afgenomen. De situatie is vergelijkbaar met het wegvallen van de volledige olievraag van Turkije.

Door de milde temperaturen lag de wereldwijde olieconsumptie in januari 800.000 vaten per dag lager dan anders, zei oliespecialist Gary Ross aan het persagentschap Bloomberg. Dat is vergelijkbaar met het volledige olieverbruik van Turkije dat plotsklaps zou wegvallen. De gasverkoop maakte een gelijkaardige duikvlucht.

Crash

Het aantal graaddagen, een maatstaf om de vraag naar verwarming te meten, ligt in Europa 13 procent onder het tienjarige gemiddelde. In Amerika zit de verwarmingsvraag 12 procent lager, in Azië 14 procent.

Het gevolg is een prijscrash. Sinds begin november is de groothandelsprijs voor aardgas 38 procent lager gedoken. In de VS, waar door de schalie-industrie al een overaanbod is, zit de gasprijs voor deze tijd van het jaar op het laagste niveau sinds de jaren 90. Vloeibaar aardgas (lng) crashte eveneens nadat de vraag in de belangrijkste afzetmarkten China, Japan en Zuid-Korea was teruggevallen.

Analisten schatten dat de Russische gasproducent Gazprom in januari een kwart minder gas exporteerde naar Europa en Turkije dan vorig jaar.

Analisten schatten dat de Russische gasproducent Gazprom in januari een kwart minder gas exporteerde naar Europa en Turkije dan vorig jaar. Sinds begin dit jaar dook het aandeel van de Russische gasreus al 11 procent lager.

Minder strenge winters dreigen het nieuwe normaal te worden. Daarmee droogt een belangrijke inkomstenbron op voor olie- en gasmaatschappijen. Ze kunnen zich maar beter aanpassen aan de situatie die ze zelf mee hebben veroorzaakt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie