De rekenmeester

Lama in galop

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Ondernemen

Argenx was woensdag te gast op een investeerdersconferentie in New York. Dat uitje was zeer lucratief voor het Belgisch-Nederlandse bedrijf dat nieuwe geneesmiddelen ontwikkelt op basis van antilichamen van lama’s. Argenx kon die dag dankzij een kapitaalronde 437 miljoen euro vers geld mee naar huis nemen.

Het Gentse bedrijf had die avond aangekondigd dat het een kapitaalronde van ruim 400 miljoen euro op gang trok. Geen echte verrassing, want kapitaalrondes zijn in biotech schering en inslag. De bedrijven zitten in een jarenlange uithoudingsrace van een ontdekking in een labo tot een medicijn dat in de apotheek ligt. Dat traject kost tientallen tot honderden miljoenen euro’s.

Vooral als een bedrijf ‘in de kliniek zit’, als een nieuw stofje op steeds grotere groepen mensen wordt getest, swingen de kosten de pan uit en brandt het zijn cash op. Hoe verder een bedrijf raakt met het testen, hoe groter de kosten, de kwartaalverliezen en de nood aan vers geld.

Vanop afstand lijkt het vreemd dat beleggers bereid zijn steeds hogere bedragen toe te stoppen aan die schijnbaar structureel verlieslatende bedrijven. Maar die houden wel een mooie wortel voor: als een medicijn goedgekeurd raakt en massaal door dokters wordt voorgeschreven, is het kassa. Als er voordien al geen bod was van Big Pharma.

6%
procent
Argenx gaf nieuwe aandelen uit tegen 109,18 euro per stuk. Dat is een korting van 6 procent op de slotkoers van dinsdag.

Argenx slaagt er - net als dat andere Belgisch-Nederlandse succesverhaal Galapagos - al jaren in investeerders voldoende warm te houden voor de projecten in zijn pijplijn, van het vlaggenschip efgartigimod tegen ontstekingsziekten, tot een mogelijke behandeling voor leukemie. De regelmatige goednieuwsshow verklaart waarom de kapitaalronde in enkele uren beklonken was, terwijl kleinere biotechbedrijven er soms niet in slagen een fractie daarvan op te halen.

Het hielp natuurlijk dat Argenx kon uitpakken met sterke interesse van de Schotse vermogensbeheerder Baillie Gifford, die had aangeven voor 200 miljoen euro aandelen te willen kopen.

Dat Baillie Gifford bij Argenx zelf had aangeklopt, is logisch: bij zo’n private plaatsing krijgt het een korting op de beurskoers - in dit geval 6 procent. Als de Schotten via de beurs kopen, betalen ze meer omdat ze de koers door zo’n mega-order hoger jagen.

Kleine beleggers zijn de eerste dagen vaak misnoegd door zo’n operatie omdat zij niet met zo’n korting aandelen konden kopen. Toch hebben zij er ook baat bij dat de kassa van het bedrijf wordt aangevuld. In biotech is de gouden regel voor cash: bijtanken als het kan, zelfs als nog voldoende in de tank zit. Dat betekent aandelen bijdrukken als het goed gaat en er veel interesse is.

Een biotechbedrijf dat met bijna lege zakken zit, komt in de gevarenzone. Dan is het vaak megasolden bij een kapitaalronde of over and out. Argenx zat in de zetel: eind september was nog 923 miljoen euro in kas. Die cashberg stijgt dus naar ruim 1,3 miljard euro en de marktkapitalisatie komt in de buurt van 5 miljard euro. De lamarace kan nog enkele jaren zonder geldzorgen doorgaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie