De rekenmeester

Leve de obligatiehouder

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Ondernemen

Toegegeven, het is door een tip uit de sector dat de Rekenmeester erachter kwam. Maar hij wil u deze vreemde kronkel in de publicatie van de kwartaalcijfers niet onthouden.

Balta, de grootste tapijtboer van Europa, legt in een klein hoekje van zijn website zijn obligatiehouders net iets beter in de watten dan zijn aandeelhouders. Dat doet het door over het derde kwartaal uitgebreider verslag te doen van zijn financiële resultaten in zijn ‘noteholders report’ dan in de algemene kwartaalupdate die alleen als persbericht wordt verspreid. Die gedetailleerde kwartaalresultaten komen bovendien telkens tien tot twaalf dagen na de kwartaalupdate voor de aandeelhouders.

Voor alle duidelijkheid: Balta is volledig in orde. Het is sowieso niet verplicht om kwartaalresultaten aan zijn aandeelhouders bekend te maken, terwijl het er contractueel toe is gehouden om dat wel te doen voor zijn obligatiehouders. Maar wil je als aandeelhouder dus te weten komen hoeveel de ebitda (niet de ‘adjusted’ of aangepaste) en de nettowinst van Balta bedragen, dan kijk je bij het luikje ‘investors’ op de website best ook eens onder ‘noteholders’ in plaats van ‘shareholders’.

Dat levert wat op. Je komt er te weten dat de brutobedrijfswinst (ebitda), die rekening houdt met de integratie- en herstructureringskosten, in het derde kwartaal dubbel zo sterk is achteruitgegaan (-14%) dan de adjusted ebitda (-7%). Dat zit zo. In zijn kwartaalupdate geeft Balta alleen de ‘adjusted ebitda’ (17,3 miljoen tegenover 18,5 miljoen in 2018). Daarin zijn de zogenaamde integratie- en herstructureringskosten niet meegenomen. Die bedroegen in kwartaal drie van dit jaar iets meer dan 1 miljoen euro meer dan vorig jaar.

Dat bedrag komt overeen met de kosten van het NEXT-programma dat eind vorig jaar in gang is gezet, een investerings- en besparingsprogramma dat dit jaar al 3 miljoen euro kostte. Het omvat onder meer het opzetten van de e-commerce voor karpetten (losse tapijten) in de VS en de aanwerving van verkopers, maar ook een Lean-programma om kosten te besparen in onder meer twee fabrieken in West-Vlaanderen.

-69.000
verlies
In het derde kwartaal maakte Balta 69.000 euro verlies. Maar om dat te weten moest je de info voor de obligatiehouders lezen.

Trek je vervolgens de waardeverminderingen en afschrijvingen, belastingen en intresten op schulden af, dan hield Balta in het derde kwartaal niets meer over. Integendeel: de nettowinst van 1,2 miljoen smolt weg tot een verlies van een - symbolische - 69.000 euro. Balta benadrukt dat het ‘een snapshot is van één kwartaal’ en dat over de eerste negen maanden de nettowinst nog altijd op 2,6 miljoen euro uitkomt. Al ligt ook die een pak lager dan de 4,5 miljoen euro die het van januari tot september vorig jaar kon voorleggen.

Misschien zit er toch een logica in de dubbele communicatie van Balta: obligatiehouders kijken - veel meer dan aandeelhouders - ook graag ook onder het ebitdalijntje. Daar vinden ze al dan niet de geruststelling dat ze hun centen op de vervaldag van hun obligatie nog terugzien. Een aandeelhouder laat zich wat gemakkelijker met een ‘aangepaste ebitda’ afschepen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie