De rekenmeester

Lood in de vleugels

Het echte verhaal achter de cijfers

Journalist Ondernemen

Het was gisteren een gortdroge mededeling op een onopvallende plaats op de website van Thomas Cook. De Britse toerismereus meldde dat hij mogelijk meerdere keren zijn eigen statuten overtreden heeft door meer geld te lenen dan toegestaan. Dat gebeurde ‘onbedoeld’, als gevolg van de interpretatie van Thomas Cook van de bewuste bepaling in de statuten. De aandeelhouders moeten nu de rem op de leningen tijdelijk opheffen, tot een oplossing uit de bus komt.

Op zich is er daardoor geen man overboord. Financiële gevolgen heeft de vaststelling, na advies van een niet nader genoemde externe partij, amper. Toch was het nieuws voldoende om de koers van Thomas Cook in Londen gisteren bijna 5 procent lager te duwen. Nog maar eens. Van de ruim 330 pence van de eerste notering halfweg 2007 bleef gisteren amper 23,5 pence over. Wie 417 miljoen euro op tafel legt, kan het hele concern opkopen. En dat voor een van de grootste toerismegroepen ter wereld, goed voor 21.000 werknemers en een omzet die vorig boekjaar (tot eind september 2018) ruim 11 miljard euro bedroeg.

Het kan sommige aandeelhouders, Club Med-eigenaar Fosun uit China op kop, misschien op ideeën brengen. Fosun - het bedrijf van de zakenman Guo Guangchang, bijgenaamd ‘de Chinese Warren Buffett’ - heeft 17 procent van Thomas Cook Group in handen en is daarmee de grootste partij in het kapitaal. De Amerikaanse fondsengigant Invesco staat op de tweede plaats met bijna 15 procent.

Guangchang drijft zijn participatie de jongste jaren stelselmatig op. Met het niet bepaald schitterende parcours van Thomas Cook vallen er dan ook koopjes te doen. Vorig jaar vergastte het concern zijn beleggers op twee winstwaarschuwingen in evenveel maanden. Ook het dividend moest eraan geloven. De eerstekwartaalcijfers van dit jaar lieten een stijgend verlies zien, ondanks hogere inkomsten. Om het tij te keren voerde Thomas Cook een ‘strategische herziening’ van zijn luchtvaartmaatschappij door, om de ‘financiële flexibiliteit’ te verhogen. Dat kan uitdraaien op een verkoop.

Toegegeven: er zijn verzachtende omstandigheden zoals de brexit, de genadeloze concurrentie en de hete zomer van 2018, waardoor toeristen hun boekingen uitstelden. Maar daar staat tegenover dat Thomas Cook al jaren puin aan het ruimen is. Overigens onder Belgische auspiciën. De voorzitter van het concern is al meer dan zeven jaar de Belg Frank Meysman. Met Martine Verluyten, in een vorig leven onder meer financieel directeur van Mobistar (nu Orange Belgium) en Umicore, heeft de tienkoppige raad van bestuur nog een tweede Belg aan boord. België is een van de kernmarkten van Thomas Cook.

Bij zijn aantreden in 2011 kreeg Meysman niet meer of niet minder dan de taak om de groep van de ondergang te redden. Te hoge schulden, slechte cijfers en een logge structuur, om maar die problemen te noemen, lagen op de loer. Aan de grond zit Thomas Cook allerminst, maar een onbekommerde, lange vakantie onder de zon zit er voorlopig niet in.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie