De rekenmeester

Mag het wat minder?

Het echte verhaal achter de cijfers

750 miljoen euro. Dat zou de beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert kunnen opstrijken met de geplande verkoop van de divisie HealthCare, meldde het persagentschap Reuters dinsdag. Maar dat bedrag ligt te hoog. Want niet de hele afdeling, maar slechts een deel staat te koop.

Reuters stelde dat Agfa-Gevaert deze en volgende week de eerste biedingen zal ontvangen voor wat vroeger IT HealthCare heette. Het maakte gewag van een prijs die kan oplopen tot 750 miljoen euro, wat overeenkomt met 14 à 15 keer de verwachte brutobedrijfswinst (ebitda) van 50 miljoen euro dit jaar. Het Duitse Compugroup en enkele investeringsfondsen zouden interesse tonen.

Maar niet de hele afgesplitste afdeling staat te koop. De beeldvormingsgroep meldde al in mei dat de technologie om medische beelden te delen, de Imaging IT, grotendeels in Mortsel blijft. Agfa wil beloftevolle groeiactiviteiten in huis houden om de pensioenlasten te blijven dragen en om nog te kunnen investeren.

Wat gaat dan wel de deur uit? In de eerste plaats de Hospital IT. Die tak levert systemen die ziekenhuizen helpen hun administratieve, financiële en klinische workflows te beheren. Een op de twee ziekenhuizen ter wereld maakt er gebruik van.

4,3
euro
KBC Securities schat de som van de delen van Agfa-Gevaert op 4,30 euro per aandeel.

Ook te koop: Integrated Care, software die de patiënt in een virtueel netwerk verbindt met zorgverleners, overheidsdiensten en ziekenfondsen. Omdat die activiteiten in de DACH-regio (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland), Frankrijk en Brazilië nauw met de Imaging IT verweven zijn, krijgt de koper voor die landen ook de IT-systemen voor medische beelden mee. De apparatuur voor het maken van radiologische beelden staat niet te koop. Die is ondergebracht in de divisie Radiology.

‘De tak die te koop staat, omvat zowat de helft van de omzet van de divisie HealthCare’, zegt Maxime Stranart, een analist van ING. ‘Het management gaf wel mee dat die winstgevender is dan de rest. We schatten de brutowinstmarge op 65 à 70 procent. Als we ons baseren op de waarderingen van Reuters voor de hele tak, leidt dat tot een opbrengst van 455 à 525 miljoen euro. Dat ligt in lijn met de consensus van 450 à 500 miljoen. We verwachten dan ook geen significante koersreactie op het nieuws van dinsdag.’

Ook Guy Sips van KBC Securities ziet geen redenen om zijn verwachte opbrengst van 475 miljoen euro te wijzigen, al sluit hij niet uit dat hij aan de conservatieve kant zit. Een som van alle delen van Agfa levert een waardering van 4,30 euro per aandeel op, meteen zijn koersdoel.

‘De activa die te koop staan, waarderen we op 2,80 euro per aandeel. De rest van de HealthCare-tak is volgens ons iets minder dan 250 miljoen euro waard, of 1,50 euro per aandeel. De offsetoplossingen ramen we op 125 miljoen euro (0,73 euro per aandeel), de tak digitaal printen en speciaalchemie op 400 miljoen (2,4 euro per aandeel). De laatste divisie, radiologie, is iets meer dan een half miljard of 3 euro per aandeel waard. Als we die som corrigeren voor de uitstaande schulden, de pensioenverplichtingen en de uitgestelde belastingen is heel Agfa-Gevaert 720 miljoen euro waard. Dat is 4,30 euro per aandeel.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie