Advertentie

MAN U vs. AJAX | Resultaatvoetbal

©AFP

Voetbalromantiek terzijde, stond de Europa League-finale tussen Manchester United en Ajax, beide beursgenoteerd, voor analisten vooral in het teken van het ticket voor de lucratieve Champions League.

 

Voor de voetbalromanticus stond in de Europa League-finale, die Manchester United met 2-0 won van Ajax, een blinkende Europese beker en wat troost voor de rouwende stad Manchester op het spel. Maar financieel analisten volgden de match woensdagavond vooral om te weten wie van beide beursgenoteerde clubs de bonus binnenrijft die aan de beker verbonden is: een ticket voor de Champions League volgend seizoen.

 

 

De Europa League-winst levert ManU een extra premie van 6,5 miljoen euro op, terwijl Ajax als verliezend finalist 3,5 miljoen euro krijgt. Dat is peanuts in vergelijking met de vetpotten van de Champions League. De rechtstreekse kwalificatie voor de poulefase brengt Manchester al zeker een startpremie van 12,7 miljoen euro op. Daarbovenop krijgt de club van Marouane Fellaini & co. uitzicht op tv-opbrengsten van zowat 50 miljoen euro.

 

 

 

 

Volgens financiële maatstaven is de Champions League drie keer groter dan de Europa League. Tegenover een prijzenpot van 1,3 miljard euro voor het kampioenenbal, moet de Europa League het met 400 miljoen euro stellen.

 

 

Van de Glazers, de Amerikaanse hoofdaandeelhouders van Man United, wordt gezegd dat ze de voetbalclub vooral als een bedrijf bekijken. Trofeeën zijn leuk, maar het is hen vooral om omzet en winst te doen. Het verklaart wellicht waarom trainer José Mourinho er de voorbije weken zo gespannen bijliep. Manchester kon zich niet meer via de eigen Engelse competitie voor het lucratieve kampioenenbal kwalificeren, zodat alle druk op de alternatieve route via de Europa League kwam te liggen.

 

 

+4%
Het aandeel van Manchester United noteerde gisteren 4 procent hoger dan voor de finale van de Europa League.

 

 

Manchester United is genoteerd op de beurs van New York, die nog open was tijdens het eerste uur van de wedstrijd. Met de 2-0 stand op het scorebord namen beleggers een voorschot: in het laatste uur van de handel ging de koers van 17 naar 17,35 dollar. De koers steeg gisteren verder door naar 17,7 dollar, of 4 procent meer dan vóór de finale.

 

 

Ajax verging het minder en was gisteren de opvallendste verliezer op de beurs van Amsterdam. Zijn beurswaarde zakte met ruim 6 procent, naar 176 miljoen euro. Beleggers in voetbalaandelen moeten rekening houden met bokkensprongen. Het aandeel steeg nog 5 procent toen Ajax in de halve finale Lyon uitschakelde. De handel vervijfvoudigde in de dagen voor de finale, al bleef het om bescheiden aantallen gaan.

 

 

De beursklap heeft alles te maken met de onzekerheid rond Champions League-deelname. De Amsterdamse club kan zich nog plaatsen, maar daarvoor moet ze als Nederlandse vicekampioen door de verraderlijke voorronde.

 

 

Ajax maakt in zijn jaarverslag over het seizoen 2015-2016 (730.000 euro nettoverlies) de vergelijking met de jaargang daarvoor, toen de club in de Champions League mocht aantreden. De rekening kwam uit op 18,6 miljoen euro minderinkomsten, door lagere ticketverkoop, minder prijzengeld en gedaalde Europese tv-inkomsten.

 

 

De grote vraag is hoeveel van Ajax’ jeugdige talenten naar de Europese topclubs zullen verkassen. De 18-koppige selectie vol eigen jeugd kostte Ajax slechts 34,6 miljoen euro, of ongeveer wat ManU voor Fellaini alleen neertelde. Hun transferwaarde is spectaculair de hoogte ingeschoten. De kans is dus groot dat de kassa bij Ajax toch zal rinkelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud