De rekenmeester

Mensenhandel in het voetbal

Het echte verhaal achter de cijfers

Het verhandelen van moderne gladiatoren is een lucratieve business. Dat blijkt uit het rapport van de internationale voetbalfederatie FIFA over de transfers van voetbalspelers. De makelaars hebben dit jaar al een recordbedrag van 654 miljoen dollar (589,2 miljoen euro) aan commissies geïncasseerd op internationale transacties, de verkoop van een voetballer aan een buitenlandse clubs dus.

Spelermakelaars zijn minder alomtegenwoordig dan velen denken. Ze zijn maar betrokken bij een minderheid van de internationale transfers van voetballers. Van de 17.896 transfers die in de winter- en zomermercato’s zijn geregistreerd waren er 3.558 waar een of meerdere makelaars aan tafel zaten. Bij een op de vijf transacties dus.

Die makelaars treden vooral op als onderhandelaar van de voetballer. Maar ook de club die de speler verkoopt en de club die de speler wil kopen doen soms een beroep op een makelaar. In een beperkt aantal gevallen zitten bij een deal dus drie makelaars aan tafel. Die is wel royaal gevuld: de commissiepot is dit jaar meer dan 2,5 keer het bedrag dat in 2014 te verdelen was.

Welk percentage de makelaars precies krijgen, is een goed bewaard geheim. Soms wordt 5 procent als vuistregel genomen, maar er duiken ook verhalen op van makelaars die met tientallen procenten van het transferbedrag gaan lopen.

173.000
Makelaars verdienden gemiddeld 173.000 euro bij een internationale transfer bij een Belgische voetbalclub.

De cijfers van de FIFA laten geen duidelijke berekening van de procentuele commissie toe. We kunnen de bedragen wel in perspectief zetten: vorig jaar werden 15.533 internationale transfers geregeld, goed voor 7,03 miljard dollar. Maar bij amper een op de vijf deals waren dus een makelaar betrokken. Vermits ze dat jaar 548 miljoen dollar aan commissies opstrijken, lijkt het er sterk op dat ze vooral bij de duurste transfers zijn betrokken.

Vooral de clubs die een speler willen kopen hoesten de vergoedingen op. Zij waren de voorbije jaren goed voor ruim twee derde tot meer dan drie kwart van de makelaarsvergoedingen. Bedragen die spelers zelf afstaan aan hun makelaars zitten niet in de cijfers. De FIFA verplicht alleen de clubs details vrij te geven over de vergoedingen die ze betalen aan hun tussenpersonen.

Clubs uit Italië, Engeland en Duitsland geven het meest uit aan makelaars en vertegenwoordigen ruim de helft van alle commissies. Buiten Europa zijn Rusland en Brazilië de landen waar makelaars veel kunnen verdienen.

Ons land zit met 48 internationale transfers en 9,2 miljoen dollar (8,3 miljoen euro) nog in de top tien. Dat betekent dat makelaars hier gemiddeld 173.000 euro verdienden bij een internationale transfer voor een club.

Ook het vrouwenvoetbal kent internationale transfers. En ook die staan financieel in de schaduw van het mannenvoetbal. Dit jaar streken makelaars in totaal 195.000 euro aan commissies op voor alle internationale vrouwelijke transfers samen. Dat is van dezelfde grootteorde als de commissie op één transfer van een mannelijke speler: 166.000 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie