Miljardendans

Tal van bedrijven waren of zijn in handen van investeringsfondsen, zoals A.S. Adventure en Continental Foods (Devos & Lemmens). ©Photo News

Private equity is al jaren niet meer weg te denken uit de Belgische bedrijfswereld. Tal van bedrijven waren of zijn in handen van investeringsfondsen, zoals A.S. Adventure, Continental Foods (Devos & Lemmens), House of HR (Accent), Ontex (voordat het naar de beurs terugkeerde) of Corialis, het voormalige Aliplast.

Net zoals in alle windstreken treden investeringsfondsen bij deals nadrukkelijk op het voorplan. Vorig jaar vertegenwoordigden de private-equity-investeringen in ons land 0,43 procent van het bruto binnenlands product (bbp), iets minder dan het Europese gemiddelde.

Door de lage rente en de zoektocht naar hogere rendementen pompten hongerige investeerders - denk aan verzekeraars, vermogensbeheerders, pensioenfondsen en rijke particulieren - de jongste jaren miljarden in investeringsfondsen, die een rendement beloven dat fors boven het gemiddelde ligt. Eind maart bleek uit een studie van de consultant Bain dat ze op een berg cash van 2.000 miljard dollar (1.785 miljard euro) zitten.

Dat zoveel geld zijn weg naar deals zoekt, verhardt de concurrentie. Verkopers spelen daar handig op in om hun activa tegen hogere prijzen van de hand te doen. Maar ondanks de hoge prijzen vertraagt de markt niet, integendeel. Uit het jaaroverzicht van de sectorvereniging Invest Europe blijkt dat investeringsfondsen vorig jaar 80,6 miljard euro in 7.800 Europese bedrijven pompten. Dat is een nieuw record (zie grafiek). De laatste keer dat het investeringsniveau zo hoog lag, was in 2007 (79 miljard), net vóór de financiële crisis.

2.000 miljard
Investeringsfondsen wereldwijd zitten op een berg cash van 2.000 miljard dollar.

Bijna driekwart van het bedrag (58,8 miljard euro) stroomde naar buy-outs, met schulden gefinancierde overnames. Die schulden worden op de balans van het overgenomen bedrijf gezet en via de kasstroom van de onderneming terugbetaald. Er vloeide ook 11,9 miljard euro naar bedrijven onder de vorm van groeikapitaal en 8,2 miljard naar jonge groeibedrijven (venture capital).

De miljarden blijven intussen toestromen bij de Europese investeringsfondsen. Het afgelopen jaar haalden ze 97,3 miljard euro op, waarvan bijna de helft bij investeerders van buiten Europa.

Invest Europe onderstreept dat fondsen in het jongste decennium nog nooit minder afschrijvingen moesten boeken op hun portefeuillebedrijven dan in 2018. Maar zal dat blijven duren? Een groeivertraging kan veel met schulden beladen bedrijven midscheeps raken. En daarna hun financiële broodheren. Het kan wat sommigen al een tijdje een bubbel noemen wel eens doen barsten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie