Advertentie
Advertentie

MONTEA | Vriendenprijs

Het Montea-project in het Noord-Franse Camphin-en-Carembault ©Montea

Waarom zakt Montea bij de aftrap van de kapitaalronde niet naar de intekenprijs? Omdat die vriendenprijs niet voor iedereen geldt.

Beleggers kunnen vanaf vandaag intekenen op de kapitaalverhoging van Montea . De specialist in logistiek vastgoed wil met de operatie 68 miljoen euro vers geld ophalen.

Bij de kapitaalronde kunnen aandeelhouders per zes bestaande aandelen intekenen op één nieuw, voor 41 euro per stuk. Dat is een korting van 11,8 procent op de slotkoers van gisteren.

Montea sprak gisteren voorbeurs van een korting van 7 procent op de TERP, voluit in schabouwelijk Nederlands: de theoretische ex-rechten prijs. Dat inmiddels populaire vierletterwoord bij kapitaalverhogingen slaat op de koers waarmee het aandeel theoretisch vandaag de kapitaalronde aftrapt.

In vergelijking met gisteren gaan vandaag namelijk twee coupons van de koers af: de coupon die recht geeft op het dividend over de eerste negen maanden van 2017 én het recht om tegen de ‘vriendenprijs’ van 41 euro op de kapitaalronde in te tekenen. Let wel: het afgeknipte interim-dividend van 1,63 euro bruto wordt pas effectief uitgekeerd na de algemene vergadering van 15 mei 2018, samen met het slotdividend. Dat slotdividend raamt Montea op 0,54 euro.

7,4%
De nieuwe aandelen van Montea worden uitgegeven met een korting van 7,4 procent.

Montea sloot gisteren af op 46,49 euro. Tegen welke koers zal Montea vandaag openen? Reken even mee.

Vooreerst moet dus de interim-coupon eraf: dat geeft 44,86 euro (46,49 euro minus 1,63 euro). Dan is er nog de waarde van het inschrijvingsrecht.

Stel dat u gisteravond zes aandelen Montea bezat. Die zijn dus elk 44,86 euro waard. Vandaag zit u plots met zeven aandelen, de zes oude en eentje dat u voor 41 euro kon kopen.

De gemiddelde prijs van de zeven stukken is 44,3 euro, dat is dus onze TERP. De intekenprijs van 41 euro lag daar gisteravond 7,4 procent onder. Doordat Montea gisteren 0,7 procent steeg - het is vrij ongewoon te stijgen de dag voor een kapitaalverhoging - is de korting nog wat toegenomen.

Het voorkeurrecht is dus theoretisch 0,56 euro waard, of een zesde van het koersverschil tussen 44,30 en 41 euro. Professionele beleggers zullen vandaag arbitreren tussen het aandeel en het inschrijvingsrecht dat dus ook op de beurs zal noteren.

Met ruim 19.000 stukken die van eigenaar verwisselden, was de handel gisteren al stuk groter dan normaal. Sommige beleggers willen hun aandelenpositie bijstellen tot een veelvoud van zes.

Niet-gebruikte rechten worden alleszins verkocht als scrips. Die private plaatsing is gepland op 22 september. Wie net als de familie De Pauw niet wil inschrijven, kan gewoon zijn rechten op de beurs verkopen. Wacht evenwel niet tot de laatste dag (21 september) om in actie te schieten. Dat leert een goede les uit het verleden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud