Negatieve analyse

©Curetis

Curetis komt thuis van een kale reis naar investeringsland. Het van oorsprong Duitse bedrijf, dat zaklaboratoria ontwikkelt, ging met de pet rond bij grote investeerders. Via die private plaatsing wou het bedrijf 18,4 miljoen euro ophalen. Geld dat nodig is om zijn compacte Unyvero analysetoestellen beter in de markt te kunnen zetten.

Maar de bedelronde werd een flop. Bestaande en nieuwe investeerders tekenden voor maar 8,9 miljoen euro in. Dat gebeurde aan de onderkant van de prijsvork van 2 tot 2,60 euro per aandeel. 2 euro is een bradeerprijs in vergelijking met de 10 euro waarmee Curetis drie jaar geleden op de Amsterdamse en de Brusselse beurs werd geïntroduceerd.

Door de mislukte kapitaaloperatie sloot het aandeel gisteren 7,5 procent lager op 1,86 euro en stond het intraday zelfs even op 1,75 euro, een absoluut dieptepunt.

Doordat Curetis minder geld ophaalde dan verwacht, moet het zijn prioriteiten aanpassen en kan het enkel geld steken in een paar projecten. Het verlieslatende Curetis heeft geld nodig om de dagelijkse werking te financieren, de verkoop van zijn Unyvero platform in de VS en Europa aan te zwengelen en nieuwe producten te ontwikkelen, zoals specifieke tests die op de zaklabo’s kunnen worden uitgevoerd.

2,5 miljoen
Curetis moest 2,5 miljoen euro kosten betalen voor een operatie van amper 7,3 miljoen euro.

Welke projecten geschrapt of uitgesteld worden, is niet duidelijk. Het management geeft later meer toelichting. De raad van bestuur zal tegelijk alle strategische opties onderzoeken om op zijn minst de komende twaalf maanden voort te kunnen.

CEO Olivier Schacht schrijft de lage opbrengst van de kapitaalronde toe aan de marktomstandigheden. De logische vraag luidt dan ook waarom Curetis die niet op een ander moment doorvoerde. Maar de kapitaalronde nog lang uitstellen was geen optie. De verkoop van nieuwe analysetoestellen loopt voor geen meter: in de eerste jaarhelft daalde het aantal zaklabo’s bij klanten zelfs. Door de beperkte klantenbasis voor de analysetoestellen levert de verkoop van de bijbehorende en lucratievere testkits - vergelijk het met het cartridgebusinessmodel van een printerfabrikant - ook niet veel op. Curetis draait zelfs een negatieve brutomarge.

In de eerste jaarhelft was er een nettoverlies van 11,6 miljoen euro. De cashuitstroom kon toen getemperd worden door een kapitaalronde van 4,9 miljoen euro in april. Eind juni had Curetis nog 11,6 miljoen euro in kas, waardoor het jaareinde halen toen al niet gegarandeerd was zonder bijkomend geld. Vorige maand werd een deal gesloten waarbij het Amerikaanse Yorkville Advisers in drie jaar tijd tot 20 miljoen euro in converteerbare obligaties kan stoppen. Daarvan is enkel de eerste tranche van 3,5 miljoen euro verzekerd.

De financiering van Curetis wordt alvast peperduur. Van de kapitaaloperatie hield Curetis netto 7,3 miljoen euro over, terwijl de kosten opliepen tot 2,5 miljoen euro. Als de kwartaalcijfers later deze maand geen trendbreuk laten zien, moet het bestuur een analyse van de levensvatbaarheid van het bedrijf maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie