De rekenmeester

Niet langer wachten op Godot

Het echte verhaal achter de cijfers

Journalist Ondernemen

Acht volle maanden heeft het geduurd, maar vandaag is het eindelijk zover. Het openbaar overnamebod van de Belgisch-Nederlandse ondernemer Huub Baren op de beursgenoteerde elektronicaspeler Connect Group gaat formeel van start. Mogelijk weten we in augustus of hij slaagt in zijn missie: Connect Group van de beurs halen, waardoor het koersenbord in Brussel opnieuw wat leger zal ogen.

Met zijn bod schrijft Baren, bijna een tachtiger, mogelijk geschiedenis als een van de oudste, zo niet de oudste, ondernemers in ons land die zich aan een openbaar bod wagen. De man heeft al vaker getoond van geen kleintje vervaard te zijn. Tien jaar geleden redde hij de automatiseringstak van Connect Group, dat toen nog IPTE heette, door die te verzelfstandigen. In 2015 schoot hij ook het overblijvende en intussen omgedoopte Connect Group te hulp. Met succes: de bouwer van printplaten annex leverancier van kabel- en modulebouwoplossingen zet weer sterke cijfers neer. Het is nu overigens IPTE dat officieel voor het bod tekent.

Een grote verrassing is de gooi naar de alleenheerschappij bij Connect niet echt. Direct en indirect heeft Baren al 83,83 procent van de onderneming in handen, nadat hij stukje bij beetje extra aandelenpakketjes op de kop heeft kunnen tikken. Een bod hing dus in de lucht. Hij hoopt nu ook de resterende 4,3 miljoen aandelen aan de haak te slaan, goed voor 16,17 procent.

Veel zal hem dat niet kosten. De man heeft maar 1,60 euro per stuk veil om een einde te maken aan de factuur en de rompslomp van de beursnotering van Connect die hij destijds zelf in gang zette. Maximaal moet hij dus 6,9 miljoen euro op tafel leggen.

16,17 %
Huub Baren aast op de 16,17 procent van Connect Group die hij nog niet bezit.

Dat zoveel tijd verstreek tussen de aankondiging van het bod en de start ervan doet de wenkbrauwen fronsen. Acht maanden wachttijd komt overeen met amper een klein miljoen euro biedwaarde per maand. Maar de toezichthouder FSMA wou dat ook hier de papierwinkel juist zat. Baren moest een deel van zijn huiswerk overdoen door een extra onafhankelijke expert te laten oordelen over de waarde van zijn prooi. Dat verklaart deels de vertraging.

Wie een blik op de koers van Connect werpt, zal niet echt vrolijk worden van die 1,60 euro. Het toenmalige IPTE trok in 2000 tegen bijna 15 euro naar de beurs. Toch gaat het om een flinke premie van 40 procent tegenover de waarde van het aandeel vlak voor het nieuws over het bod begin oktober 2018 de wereld werd ingestuurd. Gisteren nestelde de koers zich na een nieuwe sprong van ruim 10 procent vlak onder de biedprijs.

Het is afwachten of het Belgisch-Nederlandse verhaal van het bod niet wordt doorkruist door... de Roemeense fiscus. Connect worstelt in Roemenië met een miljoenenclaim van de belastingdienst. Als die binnenkort nadelig uitvalt, kan de winst van de groep fors dalen en kan Baren afzien van het bod. Tegelijk behoudt hij zich het recht voor die opschortende voorwaarde te laten schieten. Mogelijk zal hij dat doen en de aangeboden stukken toch inkopen.

Connect Group weerlegt de stelling van de fiscus en noemt die een ‘merkwaardige en zeer strikte interpretatie’ van de btw-regels. Dat belet niet dat het elektronicabedrijf een bankgarantie heeft ingediend bij de belastingautoriteit in Boekarest.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie