Advertentie
Advertentie

No walk in the park

©REUTERS

De Rekenmeester brengt dagelijks het echte verhaal achter de cijfers

Sinds de aankondiging van de miljardenovername van het Amerikaanse Cytec  eind juli, is het aandeel Solvay  met 20 procent gezakt terwijl de Europese chemie-index amper 4 procent zakte.

De koersdaling betekent dat de verwatering als gevolg van de geplande kapitaalverhoging (1,5 miljard euro) - de eerste in de 152-jarige geschiedenis van het chemiebedrijf - een pak groter zal zijn dan oorspronkelijk ingeschat. Pas op 17 november kunnen aandeelhouders hun fiat geven voor de kapitaalronde, bijna vier maanden na de aankondiging van de overname. En in die periode is er veel veranderd, in negatieve zin.

De reactie van analisten op de Cytec-deal waren gelijklopend. ‘Strategisch klopt het plaatje. Cytec staat sterk in de ontwikkeling en productie van lichte, sterke en hittebestendige kunststoffen voor verwerking in auto’s en vliegtuigen. Cytec wacht een mooie toekomst, maar Solvay betaalt wel veel’, is de overheersende gedachte.

Het overnamebod waardeert Cytec op 5,8 miljard euro. Dat komt neer op 11,7 keer de bedrijfskasstroom (ebitda), rekening houdende met het potentieel van 100 miljoen euro synergieën. Solvay noteerde eind juli op net geen 9 keer de ebitda.

7 %
Analisten verwachten dat de groei van de recurrente bedrijfskasstroom in het derde kwartaal vertraagde tot 7 procent.

De beurshuizen UBS en Deutsche Bank zetten het aandeel de voorbije weken op de verkooplijst. ‘Solvay heeft meerdere miljardenovernames gedaan de voorbije jaren. Die zijn een goede zaak als je ze allemaal apart bekijkt, maar we zijn bezorgd over de complexiteit van alles samen’, liet UBS weten.

Deutsche Bank somde - naast de dure Cytec-deal - een waslijst aan redenen op waarom het aandeel moest gedumpt worden. De lage olieprijs bijvoorbeeld zet oliebedrijven wereldwijd aan hun investeringen in te krimpen, en boorprojecten in de schalieolievelden van de VS worden massaal stopgezet. Dat zet druk op de inkomsten van de divisie Chemlogics, dat allerhande chemicaliën maakt die het boren naar en oppompen van olie efficiënter maken.

BASF stuurde deze week nog een winstalarm uit en wees daarbij ook nadrukkelijk naar de vertraging van de economie in China en Brazilië. Dat alles speelt ook Solvay parten, maar daartegenover staat dat de vraag naar speciale kunststoffen voor bijvoorbeeld smartphones en tablets blijft stijgen. En de ‘uitmuntendheidsinitiatieven’ van Solvay leveren meer op dan verwacht, bleek eerder dit jaar. Denk daarbij aan efficiëntere fabrieken, minder energieverbruik en innovaties.

Analisten verwachten dat de groei van de recurrente bedrijfskasstroom in het derde kwartaal vertraagde tot 7 procent (tot 489 miljoen euro) tegenover 10 procent groei in het eerste halfjaar. Voor 2016 mikt het management op 2,3 à 2,5 miljard euro bedrijfskasstroom, al noemen meerdere analisten dat onrealistisch. Zelfs Petercam Degroof, het meest optimistische beurshuis, zegt dat het geen ‘walk in the park’ zal worden. Solvay publiceert deze ochtend zijn kwartaalcijfers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud