De rekenmeester

Nokia incasseert grootste klap sinds 1991

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Beleggen

De Finse specialist in telecomapparatuur zet het dividend op de schop en verwacht pas ten vroegste in 2021 winstherstel.

Nokia eindigt het decennium zoals het begon: als het verdriet van Finland. De vroegere wereldmarktleider in mobieltjes vond zichzelf na de verkoop van de telefoons opnieuw uit als wereldspeler in telecomapparatuur, maar ook dat gaat met horten en stoten

©rv

Deze ochtend meldde CEO Rajeev Suri in de marge van het kwartaalrapport dat het dividend op de schop gaat. Of zoals het bij Nokia omfloerst heet: een 'pauze' in de uitkeringen. De knip gaat samen met een waarschuwing dat de netwerkspeler de kosten sterk ziet oplopen.

Om de concurrentie voor te blijven, moet Nokia de investeringen in apparatuur voor supersnel internet (5G) opdrijven. En dat zal onvermijdelijk op de marges wegen. Een snelle verbetering mogen beleggers niet verwachten: Suri rekent nu ten vroegste in 2021 in plaats van 2020 op winstherstel. 

Het nieuws kwam aan als een mokerslag bij de beleggers. In 2018 was Nokia nog het best presterende aandeel in de Euro Stoxx50, de korf steraandelen uit de eurozone. Beleggers gingen ervan uit dat de problemen die Chinese rivalen als ZTE en Huawei in het Westen ondervinden de Finnen, net als het Zweedse Ericsson, zouden bevoordelen in de strijd om telecomoperatoren voor hun 5G-apparatuur te doen kiezen.

Na het euforische 2018 is de schok nu des te groter: op de beurs van Helsinki tuimelt Nokia tot 25 procent lager, de grootste klap sinds 1991. De beurskoers is met 3,56 euro weer op het crisispeil van 2013 aanbeland.

Tot nog toe bood Nokia met een jaarlijks dividend van 20 cent een dividendrendement van meer dan 4 procent bruto, wat het aandeel populair maakte bij beleggingsfondsen die focussen op bedrijven met een hoge uitkering. Die fondsen slaan nu en masse aan het verkopen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie