NOVARTIS | Joe must go

Joe Jimenez, uittredend CEO van Novartis. ©REUTERS

Joe Jimenez (57) verlaat begin 2018 de Zwitserse farmagroep Novartis, waar hij acht jaar lang CEO was. Hij kwam er in 2007 binnen als golden boy.

De Amerikaan had carrière gemaakt in retailproducten, onder meer bij de ketchupfabrikant Heinz, en moest Novartis na een reeks uitbundige overnames op een strak groeiparcours zetten.

Bij zijn aantreden beloofde Jimenez een jaarlijkse omzetstijging van 10 procent. Hij slaagde aanvankelijk in zijn opdracht door te snoeien in het aantal fabrieken en duizenden werknemers aan de deur te zetten. Door die forse besparingen kon Novartis uitpakken met mooie cijfers. Afficheerde de farmagroep in 2010 nog 50,6 miljard dollar omzet, in 2011 was dat al 58,6 miljard dollar.

 

©MEDIAFIN

Ondanks de miljardenbesparingen kampte Jimenez met de sterke opkomst van generische geneesmiddelen, de goedkopere varianten van medicijnen die niet langer door een octrooi zijn beschermd. Die generische middelen deden de omzet afbrokkelen. Zo had de CEO niet meteen een vervanger voor Gleevec, een kankermedicijn dat op zijn piekmoment in 2013 tot 4,7 miljard dollar opbracht. En dat laat zich voelen. Voor dit jaar voorspelt Jimenez een impact van 2,5 miljard dollar op de inkomsten als gevolg van de concurrentie van generische medicijnen.

Net zoals de meeste van zijn collega’s ging Jimenez in het farmalandschap op overnamepad en verraste hij met een van de meeste complexe en puikste deals ooit in de geschiedenis van de farmaindustrie. Novartis verkocht zijn dierengeneesmiddelen voor 5,4 miljard dollar aan Eli Lilly en zijn vaccins voor 7,1 miljard dollar aan GSK. In ruil kreeg het voor 16 miljard dollar de kankermedicijnen van GSK.

De CEO gokt nu op kankergeneesmiddelen, net zoals de meeste farmaconcerns. Een gewaagde gok, waar vooral zijn opvolger de vruchten van zal dragen. Voor Jimenez komt de zet net te laat. Pas een week geleden keurde de Amerikaanse FDA een baanbrekende therapie van Novartis tegen kanker goed.

De flamboyante CEO kwam vier jaar geleden naar ons land, naar de site van Alcon in Puurs. Daar staat de grootste fabriek van oogmedicijnen van Novartis. Toen was Alcon, en dus ook Puurs, ‘een vlaggenschip’ volgens Jimenez. Sinds kort is het tij gekeerd. Novartis, dat Alcon in 2010 voor 50 miljard dollar kocht van Nestlé, wil zo snel mogelijk af van Alcon, omdat de groei stokt.

5%
In 2016 haalde Novartis 5 procent minder omzet dan toen Joe Jimenez in 2010 aantrad. De CEO had nochtans een jaarlijkse groei van 10 procent beloofd.

Alcon verkoopt onder meer Jetrea, een oogmiddel van Thrombogenics dat nooit op de gewenste bijval kon rekenen.

Jimenez klokte 2016 af op een omzet van 48,5 miljard dollar. Dat is een pak minder dan de omzet van 50,6 miljard dollar waarmee hij in 2010 begon. Er hangt dan ook een geurtje aan zijn vrijwillige vertrek. Jimenez wil naar eigen zeggen met zijn gezin terug naar Californië, na tien jaar Zwitserland. Hij ambieert een functie in Silicon Valley en hoopt op een job waarin biologie en technologie hand in hand gaan. Of hij al is aangesproken door een bedrijf, wou hij niet lossen.

De opvolger van Jimenez is ook een Amerikaan, maar Vasant Narasimhan (41), of Vas, heeft er een ander parcours opzitten. Minder blits, meer wetenschappelijk. Hij werkt al sinds 2005 voor Novartis en leidt nu de onderzoeksactiviteiten van de farmagroep.

Na twee decennia deals onder Jimenez en zijn voorganger Daniel Vasella, is een ouderwetse focus op research misschien het beste doktersvoorschrift voor Novartis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud