De rekenmeester

Nul

Het echte verhaal achter de cijfers

Journalist Ondernemen

De aandeelhouders van het beursgenoteerde bedrijf Nyr-star die hopen nog iets terug te zien van hun belegging, kregen gisteren mogelijk een koude douche. De grondstoffentrader Trafigura, die 98 procent van de operationele activiteiten van de zink- en loodgroep in handen kreeg als onderdeel van de redding ervan, meldde in zijn nieuwe jaarcijfers (tot eind september 2019) de waarde van zijn belang van 24,4 procent in het beursgenoteerde wrakhout Nyrstar te hebben afgeboekt naar... nul euro.

Dat zegt veel minder over de waarde van de ingelijfde activa - Trafigura wil die zo snel mogelijk weer laten renderen en denkt dat dat haalbaar is - dan over de bijna lege doos die rest van de genoteerde onderneming. Die heeft zo goed als geen inkomsten meer en vooral onkosten. Het enige actief is 2 procent van de zink- en loodactiviteiten.

De afwaardering is een nieuw signaal dat de feitelijke onteigening van Nyrstar een flinke aderlating is voor de aandeelhouders, na de koersval van de voorbije jaren. De enige manier waarop ze nog boter bij de vis kunnen krijgen is via gerechtelijke weg. Een groep misnoegde, kleine aandeelhouders claimt een schadevergoeding van bijna 1,5 miljard euro. Morgen staan ze in Antwerpen weer voor de rechter. Onder meer om te eisen dat de algemene vergadering van november wordt geannuleerd en dat een voorlopig bewindvoerder wordt aangesteld. Want de bestuurders werden maandag, tijdens de eveneens woelige buitengewone algemene vergadering, volgens hen formeel de laan uitgestuurd. De kwestie voegt een hoofdstuk toe aan de saga die mogelijk het onderwerp zal uitmaken van juridische traktaten of thesissen.

Op cadeaus van Trafigura hoeven de aandeelhouders niet te rekenen. Het concern heeft buiten Nyrstar zijn eigen kopzorgen. Zo daalde de omzet vorig jaar met 5 procent naar 171,5 miljard dollar (bijna 155 miljard euro). De belangrijke twee tradingdivisies (olie en petroleumproducten, en metalen en mineralen) zetten wel recordprestaties neer, wat zich vertaalde in een kwart meer brutowinst. Maar netto bleef daar niets van over. Met 868 miljoen dollar (782 miljoen euro, -0,6%) belandde het cijfer onder de streep op het laagste peil sinds 2010. En dan kon Trafigura nog profiteren van een fikse meevaller uit twee transacties rond olietankers.

868 miljoen
nettowinst
De nettowinst van Trafigura zakte naar 868 miljoen dollar, het laagste peil sinds 2010.

Er is één reden voor de zwakke nettowinst: een reeks afboekingen, waardeverminderingen en afschrijvingen van samen 315 miljoen dollar. Nyrstar neemt met 73 miljoen daarvan maar een klein deel voor zijn rekening. De rest komt op het conto van het belang in de verlieslatende brandstofverkoper Puma Energy (Singapore) en van de ijzerertsterminal in het Braziliaanse Porto Sudeste.

De belangrijkste 600 personeelsleden van Trafigura voelen de mindere gang van zaken in hun portemonnee. De trader trok vorig jaar ‘maar’ 337 miljoen dollar uit om hun aandelen deels in te kopen, een manier om een bonus uit te keren aan de sleutelfiguren. Dat is aanzienlijk minder dan de 528 miljoen dollar van een jaar eerder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie