NYRSTAR | Uitstelgedrag

De Nyrstar-site in Port Pirie ©nyrstar

Door de schulden zo ver mogelijk door te schuiven, koopt Nyrstar tijd tot Port Pirie eindelijk het heden in plaats van de toekomst van de groep is.

Met een verse uitgifte van zevenjarig schuldpapier hoopt Nyrstar 100 miljoen euro op te halen. Papier dat zonder twijfel afnemers zal vinden: de coupon van 6,875 procent oogt aantrekkelijk in nulrentende tijden.

Let wel, oogt: de zinkspecialist torste eind juni een schuldenberg van 1,24 miljard euro. En daar staat tot nader order een heuveltje aan cashflow tegenover. Een heuveltje dat tenminste niet verder erodeert: dankzij het kwieke herstel van de zinkprijs en de verkoop van onrendabele sites is bij de mijnbouwtak het bloeden gestelpt. Niettemin waren de kapitaalinvesteringen over het eerste halfjaar met 166 miljoen nog steeds groter dan de 108 miljoen euro cashflow uit de bedrijfsactiviteiten.

De hoofdreden is Port Pirie. Dat is een 100 jaar oude loodsmelter in Zuid-Australie die Nyrstar ombouwt tot een enorm recyclagebedrijf voor de raffinage van allerlei materialen.

Het project is cruciaal voor de toekomst van de groep maar zit, vergeleken met de oorspronkelijke planning uit 2012, anderhalf jaar achter op schema en zal met 660 miljoen Australische dollar bijna dubbel zoveel als begroot gekost hebben.

De hoogoven wordt deze maand in bedrijf gesteld en zal in 2018 nog maar 40 miljoen brutobedrijfswinst (ebitda) genereren. Tegen 2020 belooft CEO Hilmar Rode dat de winstbijdrage oploopt tot 130 miljoen euro.

Zo’n toename zal nodig zijn om de berg af te toppen. Met de jongste schuldemissie zal Nyrstar de schuldenberg niet verhogen, of toch niet veel. Het is de bedoeling om net als in maart zo veel mogelijk houders van de obligatie die in 2019 vervalt uit te kopen. Na de eerdere uitkoop staat nog 90 miljoen van dat papier uit, driekwart van de oorspronkelijke 120 miljoen euro.

©Mediafin

Met de extra 100 miljoen zal Nyrstar nu een half miljard schulden hebben die pas in 2024 afgelost moet worden. Gemoedsrust die wel een prijskaartje heeft: 6,875 procent rente of op jaarbasis ruim 34 miljoen euro.reken

Maar dat dure uitstelgedrag is cruciaal om Nyrstar een toekomst te gunnen. In 2018 zal de cash nog niet voorhanden zijn om veel schulden af te lossen. Te meer omdat de groep door de lange aanloop naar Port Pirie al een groot deel van de toekomstige zink- en zilverproductie in onderpand gegeven heeft.

Het is een boodschap die aandeelhouders best goed in de oren knopen: de eerstkomende jaren zal Nyrstar vooral voor de obligatiehouders werken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud