De rekenmeester

Olieverlies

Het echte verhaal achter de cijfers

Het grootste verlies in een decennium, lenen om het dividend te kunnen uitbetalen en een aandeleninkoopprogramma van 25 miljard dollar op de lange baan geschoven. Voor de olie-industrie was het niet bepaald de week van de goede resultaten.

 

De Amerikaanse oliemaatschappij Chevron schreef 10,4 miljard dollar af op Amerikaanse en Canadese gasprojecten. Door de aanhoudend lage gasprijzen zijn de projecten niet meer rendabel te krijgen. De afwaardering duwde het nettoresultaat 6,6 miljard dollar in het rood, het grootste kwartaalverlies in zeker een decennium.

 

 

 

 

Ook ExxonMobil, de andere Amerikaanse oliereus, maakte vrijdag een uitschuiver. CEO Darren Woods had voor 2019 een winstdoel van 25 miljard dollar in het vooruitzicht gesteld, maar bleef met een jaarwinst van 14,3 miljard dollar ver onder die belofte.

 

 

In een telefoonconferentie met analisten verwees Woods naar de moeilijke markt voor aardgas, raffinage en chemicaliën. De prijzen en marges zitten op of dicht bij hun laagste punt in tien jaar, liet hij verstaan. Door een wereldwijd overaanbod aan plastics slikte Exxon een verlies van 355 miljoen dollar in de anders goed presterende chemicaliëndivisie.

 

 

6,6 miljard
kwartaalverlies
De oliereus Chevron slikte een kwartaalverlies van 6,6 miljard dollar, het slechtste resultaat in een decennium.

 

 

Het volgde daarmee het spoor van concurrent Royal Dutch Shell, die eerder deze week bekendmaakte dat de chemicaliëntak voor het eerst in zeker 13 jaar in de rode cijfers was beland.

 

 

Een stevig dividend is een van de weinige redenen om nog te beleggen in bedrijven als Exxon, Shell, of Chevron. Maar met de slechtste resultaten in jaren rijst de vraag of Big Oil de dividendverwachtingen nog kan inlossen. Voor Exxon was het de achtste keer in tien kwartalen dat het meer uitgaf dan er cash binnenkwam. Omdat het zware investeringsprogramma de vrije cash-flow opsoupeert, verwachten analisten dat Exxon zal moeten lenen om de aandeelhouders hun dividend te kunnen geven.

 

 

Shell had donderdag eveneens tegenvallende resultaten te melden. De Brits-Nederlandse supermajor had beloofd aandeelhouderswaarde te creëren door tegen eind dit jaar voor 25 miljard dollar eigen aandelen in te kopen. Maar met de moeilijke oliemarkt moest de Nederlandse topman Ben van Beurden opbiechten dat het wat langer kan duren voor die doelstelling in zicht komt.

 

 

Beterschap lijkt niet voor morgen. Het coronavirus kan wereldwijd op de economie gaan wegen en een rem zetten op de vraag naar olie. De Brent-olieprijs dook daardoor deze week onder 60 dollar per vat. Zonder kentering zouden de oliedividenden wel eens in het gedrang kunnen komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie