Onderkoeld

©Mediafin

Anderhalf miljoen euro. Meer zat er eind vorig jaar niet in het collectieve spaarpotje - het eigen vermogen - van de Hamon-aandeelhouders. Daartegenover stonden torenhoge schulden. Hamon, in 2011 nog gelauwerd als Onderneming van het Jaar, wankelde. Fraude in de boekhouding van een Franse dochter en budgetoverschrijdingen bij grote projecten in groeilanden hadden een gat in de cijfers geslagen. Bovendien schroefden elektriciteits- en petrochemische bedrijven - de grote klanten van het engineeringbedrijf Hamon - hun investeringsbudgetten aanzienlijk terug. Tientallen miljoenen euro’s kapitaal werden in Hamon gepompt. ‘Het heeft ons niet ver gebracht’, zei CEO Bernard Goblet eerder dit jaar. ‘Het geld was meteen op.’

De Waalse regering, de oprichtende familie Lambilliotte en de banken gooiden begin dit jaar een laatste reddingsboei: 47 miljoen euro extra kapitaal en een schuldkwijtschelding van 87 miljoen euro. Du jamais vu op de Brusselse beurs. Het bedrijf, nu voor 51 procent in handen van Wallonië, heeft nog amper een beurswaarde van 60 miljoen euro. Maar de balans is opnieuw in evenwicht. Hamon 2.0 staat in de steigers, al heeft Goblet nog veel werk voor de boeg.

Hamon haalde vorig jaar 33 procent minder orders binnen. Niet onlogisch. Wie wil voor grote projecten in zee gaan met een bedrijf dat spartelt om te overleven? Er waren voorts problemen in Brazilië en Zuid-Afrika, waar projecten vertraging opliepen door stakingen en geknoei door onderaannemers. De brutobedrijfswinst (ebitda) eindigde 17 miljoen euro in het rood, het nettoresultaat zelfs 22,6 miljoen euro. Weinig redenen tot optimisme dus. Het management neemt extra maatregelen om tegen 2019 zo’n 15 miljoen euro te besparen, boven op de 9 miljoen euro die het al realiseerde. De filialen in Brazilië en Zuid-Afrika - 5 miljoen euro verlies in 2017 - worden opgedoekt. En de divisie Process Heat Exchangers (warmtewisselaars), een andere zware verliespost, gaat de deur uit.

Dit jaar winst maken, is vermoedelijk nog te hoog gegrepen, maar mogelijk komt de kentering in 2019. De grote voorwaarde daarbij is dat de omzet aandikt en het bedrijf meer orders voor de bouw van koeltorens, koelsystemen en luchtzuiveringsapparatuur weet binnen te halen. ‘We denken dat we recurrent zo’n 400 miljoen euro omzet kunnen halen’, stelt Goblet. Vorig jaar was er 366 miljoen euro omzet.

14%
Door de talrijke kapitaalinjecties en het familiefortuin dat opraakte, is het belang van de familie Lambilliotte in Hamon gezakt tot 14 procent.

Maar het blijft oppassen geblazen. Met grote projecten - met veel ontwikkelingswerk voor de eerste inkomsten binnenstromen - moet er niet veel misgaan om de winstmarge te decimeren en de balans weer op te blazen. Beleggers lijken alvast de eerste signalen van beterschap af te wachten, en stuurden het aandeel 11 procent lager.

Als er een remonte komt, zal het niet langer de familie Lambilliotte zijn die daar de vruchten van plukt. Door de talrijke kapitaalinjecties en het familiefortuin dat opraakte, is het belang van de Lambilliottes in Hamon gezakt tot 14 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud