De rekenmeester

Op naar 1 miljard

Het echte verhaal achter de cijfers

Journalist Ondernemen

De Chinese economie, voor een stuk de smeerolie van de planeet, mag dan al afkoelen, aan de cijfers van de e-commercegigant Alibaba is dat voorlopig niet te merken. Het Chinese bedrijf maakte gisteren opnieuw beter dan verwachte kwartaalcijfers bekend. En dan moet de jaarlijkse shoppingwaanzin, Singles Day op 11 november, er nog aankomen.

Met de sterke resultaten brengt Alibaba een eresaluut aan medeoprichter Jack Ma, die in september afzwaaide als voorzitter van het conglomeraat. Het kon een omzetgroei van 40 procent tot 119 miljard yuan (15,15 miljard euro) voorleggen. De nettowinst explodeerde zelfs (+262%) tot 72,5 miljard yuan (9,2 miljard euro), maar dat komt vooral door een eenmalige bijdrage van het zusterbedrijf Ant Financial, een fintechspeler. Daar staan exceptionele lasten tegenover. Zonder al die uitzonderlijke plussen en minnen bleef een winstgroei van 30 procent over.

Alibaba tekende een sterke groei op in relatief nieuwe segmenten, zoals cloudcomputing en maaltijdbezorging. Maar ook het kernmetier - e-commerce, waar het concern vooral verdient aan de verkoop van reclame en diensten aan externe handelaars op zijn websites - draaide als een tierelier. Alibaba profiteert ervan dat almaar meer mensen online kopen in plaats van in bakstenen winkels, zeker in China. Dan mag de economie van de Aziatische tijger al wat slabakken.

Gesterkt door de verschroeiende groei waagde CEO Daniel Zhang zich gisteren aan het formuleren van een ambitieuze doelstelling. Tegen begin 2025 wil Alibaba meer dan 1 miljard actieve klanten verleid hebben en de handelaars op zijn platformen helpen om bruto voor meer dan 10.000 miljard yuan (1.273 miljard euro) te verkopen. Eind september stond de teller op 693 miljoen klanten, tegenover 601 miljoen een jaar eerder.

+262%
procent
De kwartaalwinst van Alibaba knalde 262 procent hoger.

Om te groeien moet Alibaba sterker inzetten op kleinere Chinese steden. Daar liet het zich de kaas van het brood eten door de kleinere concurrent Pinduoduo, maar het sloeg terug met een nieuwe app.

Mogelijk komt er binnenkort extra geld binnen door in Hongkong, naast in New York, een tweede beursnotering te krijgen. Daar zijn al langer plannen voor, maar door de politieke onrust in de regio belandden die in de koelkast. Als het ervan komt, gaat Alibaba mogelijk tot 15 miljard dollar ophalen. Dat zal goed zijn voor de grootste beursoperatie van het jaar, tenzij de oliereus Aramco eindelijk werk maakt van zijn langverwachte beursgang. Alibaba tekent in een adem dan ook voor de grootste opvolgoperatie in zeven jaar. Het is vertrouwd met superlatieven: de initial public offering van 2014 is nog altijd goed voor een wereldrecord.

Maar de focus in het hoofdkwartier in Hangzhou is nu zonder twijfel Singles Day, waarop Chinezen verwoed online kopen om te vieren dat ze vrijgezel zijn. Dit jaar doen meer dan 200.000 merken mee en naar verwachting zullen een half miljard mensen in 24 uur tijd orders plaatsen, 100 miljoen meer dan vorig jaar. De zangeres Taylor Swift is ingehuurd om het feest op te luisteren. Het is afwachten hoe sterk de kaap van 30 miljard dollar van vorig jaar overschreden wordt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie