De rekenmeester

Operatie verjonging

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Ondernemen

‘Der Durblicker!’, de man met de juiste kijk op de zaken. De chef flauwe woordspelingen van de Duitse boulevardkrant Bild kon zijn pret duidelijk niet op toen in de lente van vorig jaar bekend raakte dat de 30-jarige Marc Fielmann zijn vader Günther zou opvolgen aan het hoofd van de gelijknamige brillenfabrikant.

Met die benoeming werd Fielmann niet alleen de jongste CEO van een beursgenoteerde onderneming in Duitsland. Een nieuw rapport van de headhunter Heidrick & Struggles leert dat ‘der neue, junge Fielmann’ zich ook de jongste CEO van een beursgenoteerde onderneming ter wereld mag noemen. De oudste CEO bevindt zich in de VS en is 89 jaar: beleggerslegende Warren Buffett.

Daaruit afleiden dat Duitsland het land is waar je het het snelst tot CEO kan schoppen, is evenwel verkeerd. Die eer is weggelegd voor België en Noorwegen, leert de rondvraag die Heidrick & Struggles hield bij 906 CEO’s uit 16 landen.

Voorlopig staat Noorwegen op de eerste plaats in die ranking. Zo’n 44 procent van de toplui van beursgenoteerde ondernemingen werd daar voor zijn 45ste aangesteld. België komt op de tweede plaats met 38 procent.

38%
CEO's
38 procent van de CEO’s van de Bel20-bedrijven werd voor zijn 45ste aangesteld.

Gemiddeld is de CEO van een Bel20-bedrijf 55 jaar. Een jaar meer dan het internationale gemiddelde, blijkt uit de studie.

Dat je in België op jongere leeftijd CEO kan worden van een beursgenoteerde onderneming dan in het de meeste buurlanden heeft voor een flink stuk te maken met het opleidingsniveau, meent Marie-Hélène De Coster, CEO van Heidrick & Struggles in België. 86 procent van de CEO’s van de Bel20’ers behaalde een diploma hoger onderwijs, terwijl het gemiddelde slechts 58 procent is. ‘De toegang tot hoger onderwijs is hier zeer goed, en je wordt ook gestimuleerd om een hoog opleidingsniveau te halen’, zegt ze. ‘Dat geeft extra vertrouwen aan jonge leiders om ervoor te gaan en meer risico te nemen.’

Niet dat België plots het land van de go-getters moet worden genoemd. De cijfers die Heidrick & Struggles verzamelde, hebben betrekking op de twintig kleppers die deel uitmaken van de Belgische Bel20-index. Voor de talrijke familiebedrijven en kleinere kmo’s in ons land geldt doorgaans een heel andere dynamiek. Al kunnen de cijfers over de jongere Belgische CEO’s volgens De Coster wel een indicatie zijn dat het er in het Belgische bedrijfsleven toch wat minder conservatief aan toe gaat dan in buurlanden zoals Frankrijk of Duitsland.

De Bel20’ers gaan ook vaak in het buitenland op zoek naar hun CEO’s. Liefst 43 procent van de toplui van de Bel20’ers komt van buiten het land. Daarmee staat België op de derde plaats na Zwitserland en Nederland, en het is een pak hoger dan het gemiddelde van 19 procent.

De grootste uitdaging ligt nog altijd in het aantal vrouwen in een topfunctie. Tot vorig jaar was de Bel20 de nationale beursindex met het op een na hoogste aantal vrouwelijke CEO’s (de hoofdprijs gaat naar Noorwegen). Maar enthousiasme daarover lijkt misplaatst, want sinds het vertrek van Proximus-topvrouw Dominique Leroy is Solvay met llham Kadri nog de enige Bel20’er die geleid wordt door een vrouw.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie