Opvolging verzekerd

©BELGA

Twee optimistische analistenrapporten in een week tijd over UCB. Hoog tijd dus dat de Rekenmeester zich ook eens buigt over het beursgenoteerde farmabedrijf, dat vorig jaar een tegenslag moest verwerken toen bleek dat het medicijn Evenity ernstige bijwerkingen had.

Stilaan wordt duidelijk dat Evenity, een middel tegen botontkalking bij vrouwen in de menopauze, een tweede kans krijgt. Begin volgend jaar spreekt de Europese geneesmiddelenwaakhond zich opnieuw uit over Evenity. Sandra Cauwenberghs, analist bij KBC Securities, geeft het middel 50 procent kans op succes. Andere experts hebben het over 75 procent.

En er is meer. UCB werkt noest aan opvolgers voor zijn best verkopende medicijnen. Tegen de tijd dat de octrooien zijn afgelopen moeten alweer nieuwe geneesmiddelen klaarstaan. De contouren van die nieuwe medicijnen worden steeds preciezer. En hun te verwachten verkoopcijfers ook.

Van de 4,15 miljard euro omzet die UCB in 2017 boekte, is iets meer dan een derde, of 1,42 miljard euro, afkomstig uit Cimzia. Dat middel tegen reumatoïde artritis zou op zijn piek, in 2020, 1,5 miljard euro inkomsten moeten bereiken. Daarna kunnen generieke producenten het recept van Cimzia overnemen.

3,7 miljard
De nieuwe generatie medicijnen zal UCB minstens 3,7 miljard euro per jaar opleveren.

Maar er is dus een opvolger in de maak: bimekizumab, een middel tegen onder andere psoriasis, dat in de laatste testfase zit. In 2021 of 2022 kan het dan op de markt komen. Volgens sommige analisten kan bimekizumab tot 2,6 miljard euro opleveren. ‘UCB loopt hier wat achter op de concurrentie. Novartis heeft een alternatief. Maar goed, het kan een blockbuster worden’, stelt Cauwenberghs.

De tweede grootste bron inkomsten voor UCB zijn de medicijnen tegen epilepsie. UCB is marktleider in dit ziektedomein met een expertise die geen ander farmabedrijf kan evenaren.

Het sterproduct van UCB was Keppra, dat in zijn beste tijd 1,2 tot 1,3 miljard euro aan inkomsten bereikte, maar in 2017 bleef steken op 780 miljoen euro. Ook hier zijn de meeste octrooien tegen 2020 verstreken.

Dan is er nog Vimpat, ook een epilepsiemiddel dat Keppra eerder aanvult dan kannibaliseert. Vimpat vertegenwoordigt bijna een kwart van de omzet van de farmagroep, of iets minder dan 1 miljard euro. Verwacht wordt dat het op zijn piek 1,2 miljard euro haalt. Tegen 2020. Opnieuw.

De alternatieven tegen dan? Briviact, dat twee jaar geleden op de markt kwam. Briviact afficheert voor 2017 een omzet van 87 miljoen euro en voor de eerste helft van dit jaar 60 miljoen euro. UCB gaat uit van een piekverkoop, op termijn, van 600 miljoen euro per jaar.

Voor padsevonil, een gericht epilepsiemiddel voor een kleiner aantal patiënten, schommelen de verwachte inkomsten tussen 600 en 750 miljoen euro per jaar. En dat is er ook nog de neusspray midazolam, voor acute aanvallen van epilepsie. Wat die zal opbrengen, is voorlopig koffiedik kijken. UCB kocht het middel eerder dit jaar.

Nog een optie is rozanolixizumab, of roza, dat voor auto-immuniteitsziekten wordt ontwikkeld. Goed voor een piekverkoop van 850 miljoen euro per jaar volgens Berenberg.

Het besluit? De oude generatie is goed voor 4,5 miljard euro. De nieuwe zal minstens 3,7 miljard euro bereiken. Zit UCB comfortabel? Daar ziet het in het huidige plaatje toch naar uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie