De rekenmeester

Over and out

Het echte verhaal achter de cijfers

Hebt u ook van die momenten waarop u het gewicht der jaren voelt - als u bijvoorbeeld geconfronteerd wordt met iets uit uw jeugd? Het overkwam De Rekenmeester gistermorgen bij het lezen van een nota van analist Hans D’Haese (ING). Daarin stond dat de Frère-holding GBL haar laatste aandelen in de oliegroep Total van de hand heeft gedaan.

Ondergetekende was aanwezig in 1998 toen de verkoop van Petrofina aan de Franse oliereus werd aangekondigd. Albert Frère, via GBL toen de belangrijkste aandeelhouder van de Belgische olietrots, werd na de aandelenruil de grootste aandeelhouder van Total.

Na meer dan twintig jaar heeft de Brusselse holding rond de familie Frère haar belang in de Franse oliereus definitief afgebouwd. GBL had eind vorig jaar nog zo’n 0,6 procent van Total in handen, maar op de algemene aandeelhoudersvergadering liet de holding dinsdag verstaan dat ze dat pakket heeft verkocht. Tegen de koers van Total zijn die aandelen 825 miljoen euro waard.

Total gold als een van de hoekstenen van GBL’s beleggingsportefeuille. Met participaties in onder andere Electrabel-moeder Engie (toen GDF Suez), de materialengroep Imérys en het cementbedrijf Lafarge (nu LafargeHolcim) vormden Franse multinationals jarenlang het zwaartepunt van de portefeuille van GBL.

1998
GBL stapte in 1998 in Total, toen het Petrofina via een aandelenruil aan de Fransen verkocht.

Daar kwam in 2012 verandering in, toen na een generatiewissel aan de top Frères schoonzoon Ian Gallienne en diens co-CEO Gérard Lamarche de GBL-tanker in een andere richting begonnen te sturen. Niet alleen het belang in Total, dat eind 2012 nog rond 4 procent schommelde, werd in schijfjes afgebouwd (zie grafiek). GBL ontdeed zich ook van Engie en verkocht deels zijn aandelen in de drankenreus Pernod Ricard.

De verkoop van Total-aandelen legde GBL geen windeieren. Tussen begin 2013 en eind 2016 verkocht de holding naar eigen zeggen voor 2,6 miljard euro aandelen van de Franse oliegroep. Op die transacties realiseerde ze een meerwaarde van 1,5 miljard euro. De afbouw gebeurde geleidelijk om toch nog te kunnen genieten van de dividenden van Total. Maar die bedragen vertellen niet het hele verhaal: daar moet ook nog de transactie van begin dit jaar bij. Spijtig genoeg is de financiële impact daarvan nog niet duidelijk.

GBL’s historische participaties - vaak het resultaat van grote fusies en overnames uit de jaren 90 - maakten sinds 2012 plaats voor groeibedrijven. GBL investeerde onder andere in de Zwitserse dienstengroep SGS, de Duitse sportreus Adidas, de technologiegroep GEA, de luierfabrikant Ontex en de materialengroep Umicore.

Met meer dan 18 procent is GBL de grootste aandeelhouder van Umicore. Al heeft de holding daar de voorbije dagen weinig plezier aan beleefd. Na een dubbele winstwaarschuwing kreeg Umicore dinsdag een tik van meer dan 17 procent, en gisteren een van 4 procent. Ook GEA is nog geen succesvolle investering. De best getimede investering was die in Adidas. Sinds de instap van GBL in de Duitse groep in de zomer van 2015 is het aandeel van de Duitse sportreus verdrievoudigd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie