De rekenmeester

Overnamehonger

Het echte verhaal achter de cijfers

Journalist Ondernemen

U hebt er mogelijk nog maar van weinig van gehoord. Toch herbergt Arendonk in de Antwerpse Kempen een miljardenbedrijf: Ravago. De discrete kunststoffenreus, eigendom van de familie Roussis-Van Gorp, is een van de grootste privébedrijven van het land. Zo’n 7.000 werknemers waren vorig jaar goed voor een omzet die voor het eerst over de 9 miljard euro sprong, naar 9,06 miljard (+3,6%).

Ravago verdient dat geld vooral door kunststoffen te verdelen en door te verkopen. Daarnaast zijn er drie kleinere takken: recyclage en productie van kunststoffen zoals piepschuim, bouwmaterialen en chemische oplossingen.

De omzetgroei is deels toe te schrijven aan de overnamehonger van de Kempenaars. De onlangs in Luxemburg ingediende jaarrekening heeft het alleen al voor 2018 over vier grote deals: de Nederlandse chemietrader KH Chemicals, zeven Europese fabrieken van het Amerikaanse Dow Chemical voor piepschuim, de resterende 50 procent van de Turkse glaswolproducent Ravaber en het Amerikaanse harsenbedrijf I. Stern. Ravago trok daar samen bijna 130 miljoen euro voor uit.

Daarnaast waren er investeringen in geassocieerde ondernemingen en verwierf Ravago ook de meerderheid in vijf andere firma’s, dat laatste voor 42 miljoen. Het bedrijf verkocht wel vier kleinere participaties voor 21 miljoen euro. Dit jaar was er weer een relatief grote deal: Ravago lijfde de Noord-Amerikaanse verdeler voor de rubberindustrie HB Chemical in voor omgerekend 58 miljoen euro.

In zowat anderhalf jaar trok Ravago dus bijna een kwart miljard uit voor overnames. Dat verklaart mogelijk waarom de schuldenlast zo fors steeg naar 2,7 miljard euro. Maar Ravago kan tegen een stootje: het vermogen groeide in 2018 naar 1,7 miljard, deels door het oppotten van de winst. Er lijkt geen dividend te worden betaald voor 2018.

Het concern boekte bijna 156 miljoen euro nettowinst, flink minder dan de 206 miljoen van 2017. Dat komt door stijgende onkosten, een groter negatief financieel resultaat en meer belastingen.

Vooruitzichten voor dit jaar zijn er niet. Maar door de stevige appetijt kan de omzet weer een stuk dichter bij de symbolische kaap van 10 miljard euro komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie