De rekenmeester

Partnerruil doet kassa rinkelen

Het echte verhaal achter de cijfers

Als de herverzekeraar PartnerRe voor 9 miljard dollar van eigenaar verandert, gaat de kassa hard rinkelen bij de Italiaanse familie Agnelli, die bij Fiat en Ferrari aan het stuur zit.

De familie Agnelli, de nazaten van Fiat-oprichter Giovanni Agnelli , staan op het punt een miljardendeal buiten de autosector te sluiten. Exor, de beursgenoteerde holding van de clan Agnelli onderhandelt met de Franse verzekeraar Covea over de verkoop van de herverzekeraar PartnerRe. Volgens het persagentschap Bloomberg wordt gesproken over een prijs van 9 miljard dollar in contanten.

Dat lijkt een enorm bedrag voor een bedrijf waar niemand al van gehoord heeft. Een herverzekeraar, die de risico's van andere verzekeraar verzekert, loopt nu eenmaal niet in de kijker, zeker als die niet beursgenoteerd is. Toch is PartnerRe, in de eerste maanden van 2019 goed voor een winst van 1 miljard dollar, een grote speler in een markt die gedomineerd wordt door Swiss Re en Munich Re.

En PartnerRe lijkt een gewilde prooi. In 2015 werd vreemd opgekeken toen John Elkann, de kleinzoon van Giovanni Agnelli, zich plots op de herverzekeringsmarkt wierp. Met een vijandig bod van 6,9 miljard dollar op PartnerRe torpedeerde hij de fusie met sectorgenoot Axis Capital.

Vijf jaar later kan datzelfde bedrijf voor enkele miljarden meer verkocht worden. En misschien loopt de prijs nog op. 9 miljard dollar betekent een premie van ruim 50 procent op PartnerRe's boekwaarde van 6,1 miljard dollar. Maar analisten merken op dat sectorgenoten 70 procent boven de boekwaarde noteren, wat een prijs van ongeveer 10 miljard dollar zou verantwoorden.

En misschien duikt nog een tegenbieder op. De CEO van de Franse herverzekeraar SCOR , Denis Kessler, zint nog op wraak omdat Covea in 2018 een vijandig bod op zijn bedrijf lanceerde. SCOR kon die poging afweren en spande een rechtszaak aan tegen Covea-CEO Thierry Derez wegens schending van vertrouwen.

Dat twee Franse CEO's vechtend over de straat rolden, was ongezien in financieel Parijs. Het overnamebod werd vorig jaar geannuleerd, maar de koude oorlog houdt aan. Als die uitbreidt naar PartnerRe, zitten de Agnelli's in een zetel.

Als de herverzekeraar wordt verkocht, komt Exor op miljarden extra cash te zitten. De holding heeft nu een nettoschuld van 2,9 miljard dollar. Maar die zal halveren dankzij een superdividend van 1,7 miljard dollar, dat Exor als grootste aandeelhouder van Fiat Chrysler zal krijgen als de fusie met Peugeot Citroën wordt bezegeld. Benieuwd wat Elkann met die cashberg van plan is.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie