column

Pflichtwandelanleihe

Redacteur Beleggen

Dat mooie Duitse woord betekent 'automatisch converteerbare obligatie'. Het is een middel waarmee Bayer de miljardendeal van Monsanto financiert. Een deal waar de Rekenmeester niet wijs uit raakt.

Het is een passie die weinigen op de redactie met ons delen, maar de Rekenmeester heeft een zwak voor Duits. Sinds gisteren weten we dat ook het woord voor wat wij platweg ‘automatisch converteerbare obligatie’ noemen in de taal van Goethe een beetje poëzie wordt: Pflichtwandelanleihe.

We hebben het weetje te danken aan Bayer . Het Duitse conglomeraat geeft voor 4 miljard euro obligaties uit die op de vervaldag in november 2019 verplicht in aandelen Bayer omgezet worden. Waarmee de Duitsers 1/15de van het prijskaartje van Monsanto - 66 miljard dollar of 61 miljard euro - financieren.

©MEDIAFIN

De Rekenmeester heeft de miljardendeal langs alle kanten proberen te bekijken en eerlijk: we snappen er steeds minder van. Bayer betaalt 17 keer de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) van de Amerikaanse landbouwgigant. Met zo’n prijskaartje zien we niet hoe de deal zich voor Bayer-aandeelhouders kan terugverdienen.

De egotrippende CEO Werner Baumann zwaait met het argument dat landbouwers graag een ‘one stop shop’ hebben voor chemicaliën én zaden. Waarop de lokale rivalen van BASF fijntjes opmerken dat boeren liever shoppen bij meerdere op prijs concurrerende aanbieders.

En dan is er de schuldenberg. Bayer torste voor de deal al 16 miljard euro schulden. Inclusief Monsanto zal de fusiegroep een slordige 60 miljard euro schulden torsen. Zelfs als Baumann zijn 1,5 miljard euro aan synergieën inlost, is dat meer dan vier keer de jaarlijkse operationele cashflow.

-22%
Bayer is met een verlies van 22 procent dit jaar het slechtst presterende Europese chemieaandeel.

Dat er ook bij beleggers gerede twijfel heerst, is duidelijk. Monsanto noteert 20 procent onder de 128 dollar cash die Bayer biedt. En om beleggers over te streep te trekken moet Bayer 5,65 procent rente bieden voor zijn obligatie. ‘3 à 4 procentpunten meer dan wat courant is in de sector’, schrijft Baader Bank-analist Markus Mayer. ‘Dat maakt de deal nog meer waardevernietigend dan hij al was.’ Ouch.

Financieel directeur Johannes Dietsch zegt moed te putten uit de grote interesse voor de obligaties. Mja. Met zo’n coupon zou het omgekeerde verbazen. Bovendien zijn hefboomfondsen lemmingen die allemaal dezelfde strategie volgen. Converteerbare obligaties kopen en tegelijk het onderliggende aandeel shorten is een van die overbevolkte trades. Geen toeval dat het aandeel Bayer gisteren 4 procent zakte.

Bayer is met een verlies van 22 procent dit jaar het slechtst presterende aandeel in de DJ Stoxx Chemie-index.

Het best presterende? Covestro. Juist, de kunststoffendochter die Bayer vorig jaar apart naar de beurs bracht omdat ze niet rendabel genoeg was. Dat gebeurde tegen een prijs die 60 procent onder de huidige koers ligt. De aandeelhouders kunnen maar hopen dat Bayer Monsanto beter naar waarde kan schatten dan zijn eigen afdelingen.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud