De rekenmeester

Pharma Pijnstiller

Het echte verhaal achter de cijfers

De pijnstillercrisis in de Verenigde Staten heeft een nieuw slachtoffer gemaakt. Deze keer gaat het om een farmabedrijf: Purdue Pharma, de producent van de pijnstiller OxyContin. De raad van bestuur heeft zondagavond het in de VS beruchte Chapter 11, bescherming tegen zijn schuldeisers, aangevraagd.

Purdue Pharma kon een faillissement niet meer afwenden. In de hele VS liepen ruim 2.600 rechtszaken tegen het bedrijf. Het gros clusterde samen in een rechtbank in Cleveland. De rechtszaken draaiden om de vraag of het farmabedrijf mee verantwoordelijk is voor de pijnstillercrisis die het land al een tijd teistert.

Tussen 1990 en 2017 lieten ongeveer 400.000 Amerikanen het leven na een overdosis pijnstillers, leren statistieken van de Amerikaanse autoriteiten. Iets meer dan de helft (218.000) gebeurde met pijnstillers op voorschrift, de rest na illegaal verkregen pijnstillers zoals heroïne.

De familie-Sackler, de eigenaar van Purdue Pharma, hoopt met het faillissement de 2.600 rechtszaken in één klap te schikken. Ze laat Purdue Pharma failliet gaan en brengt alle bezittingen van het bedrijf onder in een trust. Het gaat om 10 miljard dollar aan activa, 1,2 miljard dollar cash en 1 miljard dollar schulden. De familie-Sackler staat garant voor 3 miljard dollar.

400.000
Sinds 1990 lieten 400.000 Amerikanen het leven na een overdosis pijnstillers.

De Amerikaanse autoriteiten zullen de trust samen beheren. Ze kunnen de fondsen aanspreken voor de behandeling van verslaafden. Het nieuwe ‘bedrijf’ zal ook medicatie die verslaving kan terugdringen tegen een sterk verlaagde prijs of zelfs gratis op de markt moeten brengen. 24 Amerikaanse staten gaan akkoord met de schikking.

Purdue Pharma verkocht sinds de lancering van OxyContin in 1996 voor ruim 35 miljard dollar aan pijnstillers. Toch was het op de markt maar een van de kleinere spelers. Uit een analyse van de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal blijkt dat het product tussen 2006 en 2012 nooit meer dan 4 procent marktaandeel had.

Het farmabedrijf is niet het enige dat onder vuur ligt in de rechtbank voor zijn rol in de pijnstillercrisis. Een rechter in Oklahoma veroordeelde het farmabedrijf Johnson & Johnson eind augustus tot een boete van 572 miljoen dollar. Dat bedrag lag wel aanzienlijk lager dan de 17 miljard dollar die de openbaar aanklager had gevraagd.

Eerder dit jaar sloten Purdue Pharma en Teva Pharmaceuticals al schikkingen van respectievelijk 270 en 85 miljoen dollar. Voor Purdue Pharma bleef het daar dus niet bij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie