Pilvi

©AFP

Het aandeel van de netwerkspecialist Nokia is gisteren in de ochtendhandel op de beurs van Helsinki tot bijna 2 procent hoger geschoten. Volgens het persagentschap Bloomberg voert Nokia vergevorderde gesprekken met Google over zijn breedbandaanbod voor vliegtuigen.

Google zou die technologie willen overnemen om in de lucht een snellere internetverbinding aan te bieden. Het hoopt zo reizigers ook tijdens hun vlucht te verleiden om zijn diensten als Google Search en YouTube te gebruiken. En nog meer inkomsten uit advertenties binnen te halen.

Behalve van het overnamegerucht kreeg Nokia steun van positief gestemde analisten. Het invloedrijke beurshuis Berenberg begint de opvolging van het techaandeel met een lijvig rapport van ruim 50 pagina’s en een koopadvies. Het koersdoel van 5,50 euro weerspiegelt een opwaarts potentieel van zowat 20 procent.

De analisten zien het 153 jaar oude Nokia - in 1865 opgericht als papierfabriek - de komende jaren met zijn brede gamma producten en diensten profiteren van de complexe vervlechting van telecom, het internet (IP) en de cloud. Voor die zogenaamde convergentie zitten de Finnen volgens Berenberg beter gebeiteld dan de buren van het Zweedse Ericsson. Dat bedrijf krijgt van de analisten maar een ‘houden’-advies.

3,7%
Berenberg-analisten verwachten dat de omzet van Nokia tot 2030 jaarlijks 3,7 procent groeit.

De twee Scandinavische marktleiders van weleer - Nokia in gsm’s, Ericsson in netwerken - zaten de voorbije jaren in het defensief. Telecomoperatoren die door de krimpende inkomsten per gebruiker de vinger op de knip houden voor hun netwerkinvesteringen waren daar de oorzaak van. Plus de steile opgang van Huawei. De Chinese telecom- en netwerkfabrikant heeft de twee veel inkomsten afgesnoept in Europa en Azië - in de VS is hij niet welkom.

5G, de volgende mobiele generatie, is het strijdtoneel voor de race naar het beste netwerk voor supersnel mobiel internet dat nodig is voor industriële automatisering, autonoom rijdende auto’s, virtual en augmented reality. Op de technologie is het echter nog wachten tot 2020. Op de inkomsten die Nokia en Ericsson weer aan groei moeten helpen dus ook.

Om dat te overbruggen zetten ze in op ‘cloud edge’: de cloud met zijn machine learning en computing dichter bij de gebruiker brengen. Zie het als een wolk die dichter bij het lokale netwerk en de sensoren zit die grote datasets genereren teneinde ze sneller te verwerken. Nokia kan in dat segment volgens de analisten de beste papieren voorleggen: een vijfde van de producten én omzet (vorig jaar 23 miljard euro) kan van de trend profiteren.

De Finnen danken die positie aan een succesvolle transformatie sinds ze vijf jaar geleden hun gsm-poot verkochten aan Microsoft. Met de 5,4 miljard euro overnamecash namen ze nadien tien bedrijven over, met Alcatel-Lucent en Siemens Networks als bekendste. Dankzij die acquisities zal Nokia meer waarde creëren, besluiten de analisten. Of Nokia met onze wolk (pilvi in het Fins) een goudmijn aanboort, is lang niet zeker. Wel zeker is dat een bedrijf dat in anderhalve eeuw switcht van papier over rubberlaarzen en banden naar televisies en mobieltjes zichzelf altijd opnieuw zal uitvinden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud