Advertentie
analyse

Plagiaat

©REUTERS

De Zuid-Koreaanse reus Samsung Electronics lag al vaak onder vuur voor de manier waarop het klakkeloos de mobieltjes van rivaal Apple kopieert. Nu plagieert Samsung ook Apples formule om ontevreden aandeelhouders te paaien.

Techbedrijven hebben het makkelijk. Wanneer ze niet meer kunnen overtuigen met spectaculaire groeivooruitzichten, kunnen ze nog altijd in hun diepe zakken tasten om de onvrede bij aandeelhouders te stillen. Gisteren lanceerde Sam- sung een aandeleninkoopprogramma van maar liefst 11.300 miljard won of 9 miljard euro, bijna een zesde van zijn cashberg. Dat betekent dat Samsung het komende jaar massaal eigen aandelen gaat inkopen en vernietigen. Dat ondersteunt de aandelenkoers en maakt dat de toekomstige winst over minder handjes verdeeld moet worden. Samsung beloofde ook om de komende drie jaar 30 tot 50 procent van de vrije kasstroom als dividend terug te laten vloeien naar de aandeelhouders.

Het charmeoffensief naar de aandeelhouder komt niet uit de lucht gevallen. De voorbije jaren had Samsung het steeds moeilijker om zich te handhaven op de mobiele markt. De met veel poeha aangekondigde nieuwe mobieltjes, de Samsung Galaxy S6 en de S6 Edge, konden de consument niet overtuigen. Die kiest ofwel voor de peperdure iPhone, of voor de hippere én goedkopere mobieltjes van Chinese start-ups als Xiaomi of One Plus.

©Mediafin

Samsung kon in het derde kwartaal wel overtuigend meer winst boeken, maar die beter dan verwachte cijfers waren integraal te danken aan de halfgeleiderbusiness. Wat betreft smartphones is er nog steeds geen beterschap, en je kan je stilaan beginnen afvragen of het herstel er wel zal komen. Samsung lijkt definitief oncool bij de jeugd.

Daarnaast werd Samsung onlangs onder vuur genomen door het activistisch fonds Elliott Associates dat zich verzette tegen een omstreden fusie van de topholding Cheil Industries en een dochterbedrijf uit de bouwpoot. Het Samsung-imperium bestaat uit niet minder dan 70 vennootschappen die met elkaar verbonden zijn via een ingewikkelde structuur van kruisparticipaties. Door de fusie zou sterke man Lee Jae-yong zijn greep op Samsung Electronics vergroten. Elliott verloor nipt de stemming op de algemene vergadering, maar bij de controlerende aandeelhoudersfamilie Lee is het signaal toch aangekomen. Aandeelhouders, ook minderheidsaandeelhouders, moet je tevreden houden.

9 miljard
Dit jaar spendeert Sam sung bijna een zesde van zijn cashberg aan de inkoop van eigen aandelen.

De familie Lee kan er alleen maar wel bij varen. Doordat de ingekochte aandelen vernietigd worden, versterkt ze automatisch haar greep op het elektronicabedrijf. Saillant detail, vandaag heeft Samsung al 12 procent van de eigen aandelen in bezit, een gevolg van twee eerdere inkooprondes in 2007 en 2014. Die eigen aandelen zullen niet vernietigd worden. Ze kunnen een belangrijk tactisch wapen worden als Samsung nog eens onder vuur genomen wordt door een aandeelhouder met activistische bedoelingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud