POSTNL | Eigen onvermogen
Waarom PostNL-CEO Herna Verhagen ondanks een spaarpot waar minder dan niets in zit een dividend uitkeert.
De aandeelhouders van PostNL vinden binnenkort iets in hun brievenbus waar ze al lang op wachten. Het Nederlandse postbedrijf reikt voor het eerst sinds 2011 een dividend uit.
Met het dividend van 0,12 euro per aandeel, dat aangekondigd werd in een persbericht met de ironische titel ‘2016: onze beloften waarmaken’, breekt PostNL met een belofte die het de voorbije jaren om de haverklap herhaalde.
Een positief eigen vermogen was voor het bedrijf een absolute voorwaarde om dividend te kunnen uitkeren. Logisch: waarom zou een bedrijf de aandeelhouders geld uitkeren als er minder dan niets in zijn spaarpot zit?
Maar de cruciale dividendvoorwaarde is plots in een jute postzak verdwenen. PostNL zit nog altijd met een eigen vermogen van minus 79 miljoen euro, wat CEO Herna Verhagen in een roes ‘bijna positief’ noemt. Toch paste PostNL zijn dividendbeleid aan.
Met dank aan een boekhoudkundig trucje mag PostNL voortaan dividend uitkeren zolang de schulden niet dubbel zo groot zijn als de jaarlijkse operationele cashflow. Op die manier wil het postbedrijf niet meer in de benarde situatie van tien jaar geleden belanden, toen het zijn aandeelhouders in de watten legde, terwijl het op een enorme schuldenberg zat.
PostNL somt meerdere redenen op om voor 2016 toch een dividend toe te kennen. Zo heeft het bedrijf zijn resterende belang in het pakketbedrijf TNT Express voor 643 miljoen euro verkocht en heeft het de mogelijke impact van zijn enorme pensioenlasten verminderd. Het solide resultaat in 2016 en het vertrouwen in de toekomst zullen volgens CEO Verhagen dan ook bijdragen aan een positief eigen vermogen in 2017.
Maar de echte reden van het nieuwe dividendbeleid ligt elders. PostNL weigerde vorig jaar tot twee keer toe een verleidelijk overnamebod van zijn grotere Belgische concurrent Bpost. Het geprivatiseerde postbedrijf stond daarbij onder zware druk van de liberale minister van Economische Zaken Henk Kamp. Door zijn oekazes zagen de aandeelhouders een mooie premie door de neus geboord. Bpost bood in december 5,75 euro per aandeel, terwijl de koers van PostNL sindsdien nooit boven 4,50 euro raakte.
PostNL beseft naar eigen zeggen dat de weigering van het voorstel van Bpost voor veel aandeelhouders een ontgoocheling was. Als zoethouder beloofde Verhagen toen dat ‘waardecreatie’ voor PostNL prioritair zou zijn. Maar ook die belofte kan de CEO op korte termijn niet houden.
PostNL zag vorig jaar zowel de omzet als het bedrijfsresultaat dalen. De resultaten voor dit jaar zullen 10 miljoen euro lager liggen dan verwacht door de hogere herstructureringskosten. Tegen 2020 zullen de winsten wel hoger liggen dan gehoopt. Daarvoor wil PostNL de komende jaren 115 miljoen euro extra besparen en opnieuw 2.000 postbodes (voltijdse equivalenten) de laan uitsturen.
Het nieuwe dividend en de belofte dat het dividend de komende jaren nog zal stijgen, waren de enige manier om de PostNL-aandeelhouders snel te sussen. Maar is dat gelukt?
De dag van de aankondiging van het dividend zakte de koers van PostNL stevig. De Amerikaanse vermogensbeheerder Causeway Capital Management had eerder al zijn conclusies getrokken. De grootste aandeelhouder van PostNL liet zijn belang in het bedrijf na de mislukte Belgische vrijage onder 3 procent zakken. De reden? PostNL is ‘uninvestable’ (oninvesteerbaar).
Meest gelezen
- 1 West-Vlaamse frietkoning Clarebout opent fabriek in Duinkerke: 'De ruimte om te verdubbelen is er, dat was een voorwaarde'
- 2 Het laatste stukje wildernis van Nederland staat op scheuren
- 3 Hoelang duurt het Trump-feestje op de beurzen?
- 4 De must-reads van het weekend
- 5 Gebruik toch de stem van de kiezer