PRIMARK | Uitzonderlijk

©BELGA

De vier Belgische winkels van Primark hebben vorig jaar 157,8 miljoen euro omzet geboekt, ontdekte de Rekenmeester op de website van de Nationale Bank van België. Dat is 53 procent meer dan in het vorige boekjaar, dat bij de Ieren eindigt in september. Al jaren breken ze record na record.

 

‘De groei van 2016 is uitzonderlijk, gezien de extreem moeilijke omstandigheden, waaronder de terreuraanslagen in Brussel’, schrijft Primark in zijn verslag. Als de Rekenmeester jaarverslagen leest, is hij altijd wat kritischer, maar hier kan hij de budgetmodeketen alleen maar gelijk geven.

 

 

 

 

De Ieren lokken alsmaar meer klanten met hun mix van hippe kledij en superlage prijzen. Daarmee maken ze het H&M en Zara flink lastig. Met vier winkels is Primark maar een streepje kleiner dan de 24 Belgische Zara’s, die samen 200 miljoen euro omzet halen. Tegenover de circa 400 miljoen euro van de 80 Belgische H&M-winkels is Primark wel een flinke maat kleiner.

 

 

Primark legde in België een indrukwekkend parcours af. Tot drie jaar geleden namen tieners en twintigers uit het hele land de trein of de auto om naar de enige Belgische Primark te gaan, in Luik. Dat is geen retorische overdrijving, maar een feit. Na jaren besloot Primark in december 2014 een tweede winkel te openen, in de Nieuwstraat in Brussel. Op de dag van opening daagde zoveel volk op, dat de politie en de brandweer de inauguratie een tijdje moest uitstellen. In 2015 opende de Ierse keten een winkel in Hasselt en Gent. Het oorspronkelijke bedevaartsoord in Luik werd in dat jaar uitgebreid.

 

 

53%
Vorig jaar steeg de omzet van Primark in België met 53 procent.

 

 

Toen de Rekenmeester de waanzinnige overrompeling op de openingsdag in Brussel verbouwereerd gadesloeg, maakte hij zich niet alleen zorgen over het welbevinden van al die mensen, maar ook over dat van wie die de Primark-kleding maakt. De keten bespaart kosten door geen dure reclamecampagnes te lanceren en geen dure webshop uit te baten, maar vooral door de personeelskosten laag te houden. De productie vindt plaats in lagelonenlanden in het Verre Oosten. Toen in 2014 de Rana Plaza-fabriek in Bangladesh instortte, verloren 1.100 mensen het leven, van wie honderden kleding maakten voor Primark. Ook C&A, Inditex (Zara) en Mango produceerden in die fabriek.

 

 

De ramp dempte de koopwoede van de Primark-klanten dus niet. Maar recentelijk vertraagde de groei van Primark, doordat Zara en H&M weerwerk bieden. De winst staat onder druk. De wereldwijde operationele winst daalde in de jongste halfjaarupdate met 2 procent. In België blijft de winst toenemen. De bedrijfswinst kwam vorig jaar 54 procent hoger uit op 5,8 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud