De rekenmeester

Rekentruc

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Ondernemen

Bpost vangt 55,7 miljoen euro voor het kantoorgedeelte van het Brusselse Muntcentrum waarvan het met de stad Brussel eigenaar was. Het bedrijf houdt al meer dan veertig jaar ‘hoofdkantoor’ aan het Muntplein, maar het gebouw is dringend aan vernieuwing toe en ‘niet meer aangepast aan de noden van een moderne werkomgeving’.

Bpost verhuist vanaf 2021 zijn centrale diensten naar de voormalige Philipstoren op het Brouckèreplein aan de overkant, die tegen dan een volledig ecologisch gebouw moet zijn.

De verkoop levert Bpost 19,9 miljoen euro winst op. Toeval? Of een slimme berekening? Analisten denken het tweede. Omdat de meerwaarde net onder 20 miljoen euro ligt, kan en zal Bpost ze opnemen in de ‘genormaliseerde nettowinst’. Boven die drempel is een meerwaarde ‘uitzonderlijk’ en komt ze dus niet in de genormaliseerde resultaten.

Initieel was het de verwachting dat de meerwaarde ‘uitzonderlijk’ zou zijn en dus niet zou meetellen voor de vooruitzichten van 2019. ‘Benieuwd of topman Koen Van Gerven het bedrag nu meeneemt in zijn outlook’, is bij analisten te horen. Dat zou het nettoresultaat voor 2019 een duwtje geven en kan voor Van Gerven een manier zijn om het dividend op peil te houden. Want het is vrijwel zeker dat de nettowinst dit jaar, gezien de mindere resultaten, onvoldoende zal zijn om het huidige dividend te dekken.

19,9 miljoen
Bpost puurt 19,9 miljoen euro winst uit de verkoop van het Muntgebouw.

In het derde kwartaal ging de Bpost-topman nog uit van een bedrijfswinst voor 2019 aan de onderkant van de vork van 390 à 440 miljoen euro. De brutobedrijfswinst (ebitda) zou aan de onderkant van 560 à 600 miljoen uitkomen. Dat laatste cijfer is ook de prognose voor 2018. In 2017 boekte Bpost nog 502 miljoen euro bedrijfswinst en net geen 600 miljoen euro ebitda.

De kans dat Van Gerven de prognose voor 2019 haalt, is klein, menen analisten. Zij rekenen gemiddeld op 342 en 348 miljoen euro bedrijfswinst voor dit en volgend jaar. Bij KBC Securities gaat analist Ruben Devos nog een stuk verder. Hij rekent voor de volgende twee jaar op respectievelijk 329 en 332 miljoen euro bedrijfswinst.

Dat 2019 een uitdagend jaar wordt, is een understatement. Van Gerven waarschuwde er zelf voor in een onverwachte mededeling - ‘geen winstalarm’ - in december. Het dure sociale akkoord met de vakbonden zal zwaar inhakken op de winstgevendheid. Van Gerven raamt de kosten ervan in de komende twee jaar op 20 miljoen euro per jaar. In totaal zullen de personeelskosten echter 75 miljoen euro hoger liggen dan in juni op de beleggersdag werd vooropgesteld. Behalve het sociaal plan wordt Van Gerven geconfronteerd met hogere kosten door de versnelde loonkostenindexatie en de aanpassing van het uitreikingsmodel. Initiatieven ‘om de productiviteit van het brievenpostpersoneel te verhogen’ - lees: geplande afvloeiingen - kunnen onder druk van de bonden niet worden uitgevoerd .

Gelukkig kreeg Van Gerven van de overheid, die 51 procent in Bpost bezit, de toestemming om vanaf januari zijn postzegelprijs te verhogen. Dat ‘priorcadeau’ moet minstens 60 miljoen euro extra in het laatje brengen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie