Silicon Brussel

©EPA

Volgende week maandag rapporteert Alphabet, de moederholding boven de zoekgigant Google, nabeurs zijn resultaten over het tweede kwartaal. Als tweede bedrijf van het FAANG-vijftal - Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google - dat met cijfers komt.

Maar de kans is reëel dat het grootste Google-nieuws de komende week niet in Silicon Valley, maar in Brussel te rapen valt. Volgens het persagentschap Bloomberg rondt de Europese concurrentietsaar Margrethe Vestager binnen enkele dagen haar onderzoek naar Googles mobiele besturingssysteem Android af.

Wie mee wil zijn als Vestager de bom dropt, houdt best nu al enkele cijfers voor ogen. Google is met Android de koning op de markt van mobiele besturingssystemen. Ongeveer 80 procent van de smartphones wereldwijd draait op het mobiele besturingssysteem. Het is een fenomenale prestatie voor Android, het systeem dat Google in 2005 voor 50 miljoen dollar overkocht van de techicoon Andy Rubin. Het rolde het daarna open source uit. Het figureert op toestellen van smartphonebouwers als Samsung, Huawei en Nokia. Alleen Apple volhardt in de boosheid, met zijn eigen iOS.

Maar Vestager ging in 2016 in de tegenaanval tegen die dominantie. Ze bewees eerst dat Google wel degelijk een dominante marktpositie heeft. Google heeft een marktaandeel van 90 procent of meer in de meeste Europese lidstaten voor zowel haar zoekdienst, het Android-besturingssysteem en de app store Play Store.

10%
boete
In theorie kan de Google-boete oplopen tot 10 procent van Alphabets jaaromzet.

Een dominante marktpositie an sich hoeft geen probleem te zijn. Maar Google misbruikt ze, liet Vestager al in 2016 verstaan. Google vraagt de smartphonebouwers aan wie het Android ter beschikking stelt om vooraf Googles zoekbalk en Chrome, Googles internetbrowser te installeren. Als die dat deden, kregen ze financiële voordelen.

Dat leidt tot een verdere consolidatie van de markt van mobiele besturingssystemen, vreest de Europese Commissie. Ook nieuwe mobiele internetbrowsers maken zo weinig of geen kans. Google kreeg de kans te reageren. Maar omdat het in Angelsaksische media berichten blijft regenen dat Vestager klaar staat met een monsterboete, volstond de respons van Google wellicht niet.

Het laatste percentage dat u moet onthouden - na 80 procent marktaandeel wereldwijd en 90 procent in Europa - is 10. De boete die Vestager kan uitdelen, bedraagt 10 procent van Googles jaaromzet. Omdat Alphabet naast Googles zoekinkomsten weinig bronnen heeft, moet u dus kijken naar Alphabets jaaromzet in 2017. Die bedroeg 110,9 miljard dollar . Er kan dus een boete van 11 miljard volgen. Dat ligt ver boven de boete van 2,4 miljard die Google voor zijn prijsvergelijker Shopping kreeg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud