De rekenmeester

Silicon Sentier

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Ondernemen

T oegegeven, het geld klotst er nog niet tegen de plinten, zoals in Silicon Valley. En in vergelijking met de Londense City gaat het er in Silicon Sentier rustiger aan toe. Maar dat neemt niet weg dat die wijk in het Parijse tweede arrondissement - de chique buurt rond de opera en de beurs - stilaan een begrip is in het start-upwereldje.

Sinds Silicon Sentier begin jaren 2000 werd gepromoot als het Franse alternatief voor de grote Amerikaanse en Britse techhubs, vonden steeds meer jonge technologiebedrijven en durfkapitalisten de weg naar de wijk.

Terwijl onder andere de bekende entrepreneur Xavier Niel de Franse fintech hot heeft gemaakt en de waarderingen navenant gestegen zijn, gaan die Parijse geldschieters vaker over de grens kijken naar alternatieven die goedkoper zijn.

Dat valt ook af te leiden uit een nieuwe studie van Fintech Belgium, de koepel van fintechbedrijven in ons land. De studie toont dat Franse investeerders dit jaar met het meeste geld over de brug zijn gekomen om de verdere groei van de Belgische fintechbedrijven te financieren. Tussen Nieuwjaar en begin juli tankten de Belgische fintechspelers 25,7 miljoen euro bij. Liefst 32 procent van dat bedrag is afkomstig van Franse investeerders. Meteen de eerste keer dat de Fransen meer in fintech pompen dan de Belgen (30%). Amerikaanse investeerders zijn goed voor 20 procent van de totale waarde van de deals. Gemiddeld wordt een Belgische fintechbedrijf op 6,8 miljoen euro geschat.

De grootste deal van dit jaar werd afgesloten door Qover. De snel groeiende Brusselse specialist in tools waarmee klanten verzekeringen op maat maken tankte 8 miljoen euro bij de Canadese zakenfamilie Desmarais en bij Alven, een Franse durfkapitalist uit Silicon Sentier. Ook de crowfundingspecialist Look & Finn kon zich recentelijk nog van groeimiddelen verzekeren bij een Franse financier.

Dat net Qover de (voorlopig?) grootste deal van het jaar voor zijn rekening neemt, is niet toevallig, zegt Fintech Belgium-bestuurder Toon Vanagt. De voorbije maanden waren vooral spelers in Insurtech (verzekeringstechnologie) en regtech (alles wat met regelgeving heeft te maken) aan een steile opmars bezig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie