De rekenmeester

Snelle rotatie

Het echte verhaal achter de cijfers

De maritieme bouw- en baggergroep DEME heeft haar Duitse windpark Merkur Offshore verkocht. DEME, een onderdeel van de bouwgroep CFE, die op haar beurt een onderdeel is van Ackermans & van Haaren (AvH), zegt dat het zicht heeft op een meerwaarde van meer dan 50 miljoen euro als de transactie volgend jaar wordt afgerond.

DEME lijkt een homerun te scoren bij dit park van 66 windturbines ten noorden van het Duitse Waddeneiland Borkum. Naast een snelle en lucratieve rotatie van het geïnvesteerde kapitaal verdiende DEME ook op een andere manier aan het Duitse windpark. Dochter GeoSea mocht de bouwwerken uitvoeren.

De Rekenmeester herinnert zich nog dat DEME in 2015 aan boord kwam van het project toen de initiatiefnemer Windreich bankroet ging. Voor het project dat toen nog onder de codenaam MEG 1 door het leven ging, was 500 miljoen euro kapitaal nodig en een veelvoud aan schulden. Geld dat moeilijk te vinden was.

DEME, dat met projecten als C-Power al tonnen ervaring had in de bouw van windparken én in het moeilijke vergunnings- en financieringstraject voor zeewindparken, waagde de gok. Dankzij de Belgische steun bereikte het project al in de zomer van 2016 het doel: de financiering van 1,6 miljard euro was rond.

50 miljoen
DEME boekt op zijn investering in een Duits windpark in drie jaar een meerwaarde van 50 miljoen euro.

Van dat bedrag werd ‘iets minder dan’ 500 miljoen euro aangebracht als kapitaal, klonk het destijds in een persbericht. Dat betekent dat DEME als aandeelhouder met 12,5 procent ongeveer 60 miljoen euro kapitaal op tafel legde voor zijn belang in Merkur. Als de verkoop een meerwaarde van meer dan 50 miljoen euro oplevert, betekent dat dat DEME zijn inleg ruwweg verdubbelde.

Waarom willen de nieuwe eigenaars bijna het dubbele betalen van het bedrag dat DEME en co. er enkele jaren geleden in hebben gestopt? De windturbines gaan met andere aandeelhouders toch niet sneller draaien? Nee, maar het risicoprofiel is compleet veranderd.

DEME en zijn partners stapten enkele jaren geleden in een failliet businessplan met zeer veel risico’s. Toen het park vorig jaar operationeel werd, verdwenen de meeste risico’s. Veel operationele tegenvallers worden bij dergelijke windprojecten ingedekt via verzekeringen en onderhoudscontracten.

Het lagere risicoprofiel trekt kopers aan die met minder rendement tevreden zijn. De nieuwe meerderheidsaandeelhouder is het Nederlandse ABP, het pensioenfonds van de Nederlandse ambtenaren en leraren. Zulke institutionele investeerders zien windparken als een bron van jaren van stabiele cashflows. Ze kunnen een hogere prijs op tafel leggen omdat ze tevreden zijn met rendementen van pakweg 6 tot 7 procent op hun investering, terwijl industriële investeerders in risicovolle projecten eerder 10 procent willen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie