De rekenmeester

Sofindev | Payday

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Ondernemen

De lente is in het land. Dat wordt voor de aandeelhouders van het investeringsfonds Sofindev IV opgefleurd met een kapitaalvermindering van ruim 33 miljoen euro. De operatie spijst onder meer de bankrekening van de vehikels van de families Colruyt en Boël (Sofina).

Op zich is een dergelijke operatie niet verwonderlijk. Investeringsfondsen gebruiken zo’n constructie om na een succesvolle verkoop de meerwaarden te laten doorstromen naar hun aandeelhouders. Zo wordt het kapitaal van een fonds ‘in overeenstemming gebracht met de huidige en toekomstige noden’.

Sofindev IV verkocht enkele maanden geleden de uitzendgroep House of Talents - naar verluidt voor een heel stevige prijs - aan Baltisse, de investeringsmaatschappij van de West-Vlaamse ondernemer Filip Balcaen. Daar plukken de aandeelhouders nu de vruchten van.

Het geld stroomt naar de Boël-holding Sofina, de distributiegroep én de familie Colruyt, maar ook naar de oprichters van Interparking (de familie De Clercq) en het Luxemburgse August Private Equity.

Colruyt en Sofina, allebei begin jaren 90 aan de basis van Sofindev, zijn nog belangrijke investeerders in Sofindev IV, maar vertegenwoordigen intussen minder dan een kwart van het kapitaal. Enkele ondernemers van bedrijven waarin Sofindev eerder participeerde, zijn eveneens aandeelhouder van het fonds.

De omvang van de kapitaalvermindering is niet gering, maar ook niet uitzonderlijk in het licht van andere soortgelijke operaties. Enkele maanden geleden voerde Down2Earth, een concullega van Sofindev, een gelijkaardige operatie door. Het durffonds rond Ivo Marechal (ex-CEO Essers) en Alain Keppens (ex-Gimv) keerde zijn aandeelhouders meer dan 40 miljoen euro uit na de succesvolle exits uit Conteyor, Vio Interim en, gedeeltelijk, Contraload. Het geld stroomde onder meer naar een kerkelijke aandeelhouder: de Broeders van Liefde.

Het is de eerste keer dat Sofindev IV zijn kapitaal vermindert. Voorganger Sofindev III keerde enkele tientallen miljoenen euro’s uit, het tweede Sofindev-fonds betaalde enkele miljoenen uit.

Sofindev IV heeft ook na de gulle uitkering een omvangrijke oorlogskas van 72 miljoen euro. De jongste maanden investeerde het fonds onder meer in de heftrucks van Mabo-Lifting en de ondernemersdatabank Companyweb. Ondanks zijn link met Interparking is het duidelijk niet de bedoeling het geld gewoon te parkeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie