De rekenmeester

Spaanse rentree

Het echte verhaal achter de cijfers

In Spanje wordt met spanning uitgekeken naar de verkoop van Caser Seguros. De Spaanse verzekeraar met 4.300 werknemers is in handen van een tiental Spaanse banken en de Franse verzekeraar Covéa. Maar de Fransen en een deel van de Spaanse aandeelhouders willen hun aandelen graag kwijt.

Eerst luidde het dat verschillende investeringsgroepen, buitenlandse verzekeraars waaronder Ageas en de Spaanse verzekeringsgigant Mapfre geïnteresseerd zijn. Nu de biedstrijd serieus wordt, blijken de investeringsgroepen en Mapfre door de bedrijfsleiding niet weerhouden te zijn.

Blijven over: Ageas, het Nederlandse NN, het Zwitserse Helvetia en een laatkomer in de race, de Spaanse verzekeraar Santalucía, een kleinere speler die graag groter wil worden.

CEO Bart De Smet heeft bij Ageas de voorbije jaren zwaar ingezet op Azië, maar kijkt ook in Europa uit naar versterking via overnames, vooral in de kernmarkten België, Portugal en het Verenigd Koninkrijk. Dit jaar keek Ageas onder meer naar het Antwerpse Fidea en het Portugese Tranquilidade.

12
12 jaar geleden zette het toenmalige Fortis zijn Spaanse bankverzekeringsjointventure stop.

Maar Ageas kan na de bijna volledige afsluiting van het Fortis-verleden zijn horizon verruimen. De Smet liet verstaan dat een nieuw Europees land tot de mogelijkheden behoort. De buurlanden Nederland, Frankrijk en Duitsland staan niet hoog op het lijstje wegens grote markten met sterke spelers. Spanje zou voor Ageas wel behapbaar zijn.

Caser is met 1,5 miljard euro premie-inkomsten en een nettowinst van 87 miljoen euro zowat een tiende van Ageas. Dat betekent dat de activiteiten een voldoende taille hebben om in een nieuw land mee te kunnen spelen. Maar Caser is ook niet zo groot dat de deal onbetaalbaar wordt. Ageas heeft de voorbije jaren een cashberg opgebouwd. Inclusief leningen kan de verzekeraar 2 miljard euro mobiliseren

Qua profiel sluit Caser aan bij Ageas, dat in het buitenland vaak werkt met lokale partners en joint ventures. Caser is historisch de verzekeraar van veel Spaanse caja’s, spaarbanken die het moeilijk kregen na de financiële crisis. Sommige van die spaarbanken zijn belangrijke distributeurs van de Caser-verzekeringen en willen aandeelhouder blijven. De manier waarop Ageas met partners werkt, zou hen moeten aanstaan.

Echt nieuw is de Spaanse markt voor de anciens bij Ageas niet. Voorganger Fortis was jarenlang een trouwe bondgenoot van het Barcelonese La Caixa. Merk op dat de bedrijfsnaam Catalaans is voor ‘caja’. Fortis was 15 jaar de partner van La Caixa in de joint ventures Caifor en SegurCaixa. Maar in 2007 brak Fortis zijn Spaanse huwelijk abrupt af en verkocht het de participatie voor 980 miljoen euro.

De financiële groep had die centen nodig om de overname van ABN AMRO te bekostigen. We weten allemaal dat die deal beter niet had plaatsgevonden. Komt er een nieuw huwelijk in Spanje? Een geslaagd bod op Caser op het moment dat de pagina van het Fortis-fiasco wordt omgeslagen zou een zeer symbolische rentree naar de Spaanse zon worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie