De rekenmeester

Spadel | Spa blauw en rood, maar niet groen

Het echte verhaal achter de cijfers

Redactrice Ondernemen

Spa blauw en Spa rood. Zo wordt in Nederland respectievelijk plat en bruisend water genoemd. Spadel, de Belgische producent van het Spa-water, is in Nederland al jaren de marktleider voor flessenwater.

Het bedrijf boekte vorig jaar een omzet van 314,4 miljoen euro. Hoeveel daarvan uit Nederland kwam, wordt niet vrijgegeven, maar in 2018 stegen de inkomsten uit Nederland met 3,6 procent dankzij de betere verkoop van Spa blauw.

De waterproducent wist wel te vertellen dat de Nederlanders zich maar weinig aantrekken van het statiegeld dat ze kunnen terugkrijgen op de petflessen van Spa. Spadel kon het voorbije jaar zijn provisies voor de terugbetaling van het statiegeld in Nederland verkleinen. De eerste schatting bleek te ruim. ‘We zijn een audit gestart in 2006, meteen na de invoering van het statiegeld op petflessen van meer dan 1 liter. Dat vraagt wat tijd, omdat je veel data nodig hebt. Er werden minder flessen teruggebracht dan verwacht’, klinkt het.

Hoeveel flessen juist werden teruggegeven, kon Spadel niet becijferen, maar het bedrijf verlaagde zijn provisies voor de terugbetaling van statiegeld met 20,2 miljoen euro, waardoor het bedrijfsresultaat vorig jaar hoger uitkwam dan gehoopt. Spadel boekte een bedrijfsresultaat (ebit) van 53,57 miljoen euro in 2017. Dat is 62 procent meer dan het jaar voordien.

De vraag is waarom de Nederlanders niet gebruikmaken van het statiegeld. Het is toch 25 eurocent per fles. Voor wie een fles per dag drinkt, brengt dat iets meer dan 90 euro per jaar op. Zijn onze noorderburen niet tuk op recycleren of vinden ze die 25 eurocent gewoon niet de moeite? ‘Wij hebben daar geen antwoord op’, zegt Spadel.

Onderzoek leert dat de Nederlanders toch zo’n 90 procent van hun petflessen terugbrengen. De frisdrankgigant Coca-Cola stelt dat daardoor al 50 procent van zijn flessen gerecycleerd werd. En bij Spadel? ‘Voorlopig 20 procent, maar we mikken op 100 procent’, is het antwoord.

Met andere woorden: de Nederlanders recycleren wel degelijk, maar Spadel had zijn huiswerk te goed gemaakt. Had het dan gedacht dat iedereen zijn flessen zou terugbrengen?

De waterproducent is gewoon te voorzichtig geweest. Met als resultaat dat hij met een meevaller zit in zijn jaarcijfers voor 2018. Of het goed was het bedrag juist nu te herzien zal moeten blijken, maar enig scepticisme werpt zich op. Nederland wil vanaf 2021 ook statiegeld heffen op kleine plastic flessen van minder dan 1 liter. Als de Nederlandse consumenten die flesjes naar de winkel terugbrengen, kan Spadel wel in de problemen komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie