De rekenmeester

Stevig stootkussen

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Ondernemen

Boven het hoofd van Johnson & Johnson (J&J) mogen dan wel duizenden rechtszaken over geneesmiddelen en onfrisse marketingpraktijken hangen, operationeel verkeert de meer dan 130-jarige Amerikaanse beursgenoteerde farmareus meer dan ooit in blakende gezondheid.

J&J overtrof gisteren, net als de vier kwartalen daarvoor, de verwachtingen, leerden de derdekwartaalresultaten. De totale verkoop van 20,7 miljard dollar lag 1,9 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, en boven de gemiddelde verwachting van 20,07 miljard dollar. De nettowinst van 4,8 miljard dollar klokte 22,9 procent hoger af dan in dezelfde periode vorig jaar.

De J&J-portfolio is divers, van geneesmiddelen op voorschrift tot Band Aid-pleisters. Maar dat de reus draait als een tierelier dankt hij vooral aan zijn farmatak. Terwijl heel wat concurrenten worstelen met hun pijplijn, groeide de verkoop van de J&J-geneesmiddelentak in het derde kwartaal wereldwijd het sterkst van alle divisies, met 6,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Dat komt onder meer dankzij glansprestaties van zijn kankerbehandelingsmiddelen Darzalex en Imbruvica. De verkoop van Stelara, een concurrent van het middel Cimzia van het Belgische biofarmabedrijf UCB voor de behandeling van de ziekte van Crohn, steeg de eerste negen maanden met een kwart, naar 4,7 miljard dollar, en krijgt stilaan blockbusterallures.

10.000
Tegen J&J lopen meer dan 10.000 klachten over het middel Risperdal.

Samen met de kwartaalcijfers maakte J&J bekend dat het geen provisies aanlegt voor de juridische kwesties. Medio dit jaar keek het tegen rechtszaken van minstens 103.300 mensen en entiteiten aan in de VS, becijferde de zakenkrant The Wall Street Journal. De juridische kosten bleven hangen op 832 miljoen dollar voor de voorbije negen maanden.

Bij J&J vielen de voorbije maanden ettelijke lijken uit de kast. Het werd vorige week veroordeeld tot een boete van 8 miljard dollar voor een van de neveneffecten, borstontwikkeling bij mannen, van Risperdal. Dat is in de jaren tachtig ontwikkeld in de labo’s van dochter Janssen Pharmaceutica in het Kempense Beerse.

Er lopen meer dan 10.000 Risperdal-klachten tegen J&J, net als rechtszaken over de aanwezigheid van asbest in talkpoeder voor baby’s en de rol van een J&J-pijnstiller in de Amerikaanse opiatencrisis.

Al is de vraag of de soep zo heet gegeten wordt als ze wordt opgediend. J&J gaf al aan in beroep te gaan tegen de Risperdal-boete van 8 miljard dollar. Verwacht wordt dat die daar fors lager uitvalt. J&J tekende ook in heel wat andere rechtszaken beroep aan. Het heeft er al gewonnen, waaronder vorige week nog twee talkpoederzaken in Californië.

En als één bedrijf een paar forse schikkingen kan slikken, is het J&J. De farmareus stelde gisteren zijn winst- en omzetgroeiverwachting voor heel 2019 naar boven bij.

Terwijl het in juli nog uitging van een omzetgroei van 1 à 2 procent (tot 82,4 à 83,2 miljard dollar), mikt het nu op 2,5 à 3 procent meer tegenover vorig jaar, of een vork van 83,7 à 84,2 miljard dollar. Ook de verwachte winst per aandeel krijgt een upgrade: van een geschatte 8,73 à 8,83 dollar per aandeel (+ 6,7 à 7,9%) in juli naar een verwachte 8,84 a 8,89 dollar per aandeel (+ 8,1 à 8,7%). Van een stevig stootkussen gesproken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie