De rekenmeester

Stoere Binck

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Ondernemen

John Flentener Van Vlissingen, minderheidsaandeelhouder van Binck Bank, heeft enkele dagen voor een belangrijke deadline zijn beklag gedaan over het bod van de Deense Saxo Bank op de Nederlandse broker. Hij vindt het veel te laag. Is het een laatste stuiptrekking die zonder gevolgen blijft of het begin van het einde van het bod van de Denen? De komende dagen zijn cruciaal.

Saxo bracht in december een bod van 6,35 euro per aandeel (inclusief dividend) uit op Binck Bank. Dat is 35 procent meer dan de slotkoers van Binck Bank op 14 december. De directie, de raad van bestuur en de ondernemingsraad van Binck steunen het bod.

Maar de reismiljardair en investeerder - hij is grootaandeelhouder van het familiale investeringsvehikel SHV en oprichter van de reisgroep BCD - vindt het bod van de Denen ontoereikend. Dat schrijft hij in een brief aan de directie van Binck Bank.

‘Als je naar de koers van Binck kijkt, zie je dat het bod bijna op de bodem van de markt is gedaan. Later heeft de markt zich hersteld. Voorts is aangekondigd dat geen interim-dividend meer wordt uitgekeerd. En het bod was al schraal’, verwoordt hij zijn ongenoegen. Hoeveel hij voor zijn aandelen wil krijgen, is niet bekend.

6 %
John Fentener Van Vlissingen bezit 6 procent van Binck Bank.

Via zijn investeringsmaatschappij Boron bezit Flentener Van Vlissingen 6 procent van de onlinebank. ‘We zijn altijd een loyale aandeelhouder geweest en zijn over pieken en door dalen gegaan. We zijn geen onrustzaaiers, maar vinden dit bod unfair’, stelt de investeerder in de brief.

Boron is met 6 procent de grootste aandeelhouder van Binck Bank. Andere belangrijke aandeelhouders zijn de textielfamilie Zeeman, de verzekeraar NN en de vermogensbeheerders Amiral en Omam.

Dinsdag moeten de aandeelhouders van Binck Bank zich over het bod van Saxo uitspreken. Als 80 procent van de aandeelhouders het bod steunt, kan de overname doorgaan.

De stelling van Fentener Van Vlissingen herinnert aan de houding van de minderheidsaandeelhouders van de Nederlandse producent van technisch textiel Ten Cate enkele jaren geleden. Zij sprongen op de barricaden toen een consortium rond het investeringsfonds Gilde een bod van 700 miljoen euro lanceerde op ‘het Nederlandse Sioen’. Ze vonden het bod te laag en hadden vragen bij de innige band tussen Gilde en de grootaandeelhouders van Ten Cate.

Gilde en co. moesten in extremis hun bod ruim 5 procent optrekken om de prooi binnen te halen. Flentener Van Vlissingen rekent allicht op eenzelfde scenario bij Binck Bank. Afspraak dinsdag dus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie