Strafbankje

De grootste Duitse bank heeft het niet onder de markt. Haar aandeel werd recent uit de Euro Stoxx 50, de index met de allergrootste bedrijven uit de eurozone, gekieperd.

In de DAX, de beursindex met de belangrijkste Duitse bedrijven, zit Deutsche Bank (DB) wel nog. Maar daar moet het bankinstituut met lede ogen aanzien dat een jong financieel bedrijf nu hoger in de pikorde staat. Wirecard, een specialist in mobiele betaaldiensten, komt de DAX binnen met een marktkapitalisatie van meer dan 23 miljard euro. DB strandde gisteren op net geen 20 miljard.

Dat is zelfs minder dan het veel kleinere KBC, dat een beurswaarde van 26 miljard euro heeft. De balans van Deutsche bedraagt meer dan 1.400 miljard euro, tegenover zo’n 300 miljard bij KBC.

Op korte termijn zijn er niet veel tekenen dat de beurswaarde snel weer zal toenemen. De Chinese aandeelhouder HNA zou zijn belang in de Duitse bank volgens een bericht in de zakenkrant Wall Street Journal volledig willen liquideren. In een jaar ontpopte HNA zich met 7,6 procent van de stemrechten tot de grootste aandeelhouder. Maar de luchtvaartgroep achter Hainan Airlines, die in twee jaar 40 miljard dollar investeerde in hotels, luchtvaartbedrijven en wolkenkrabbers, zit zelf in slechte papieren en moet heel wat aankopen van de hand doen.

20 miljard
Deutsche Banks beurswaarde van 20 miljard euro is zo’n 6 miljard lager dan die van KBC.

Mogelijk staat de Golfstaat Qatar klaar om de plaats van de Chinezen in te nemen. Het staatsfonds van het emiraat is al de tweede aandeelhouder van Deutsche Bank (6,1%) en de emir liet verstaan dat hij de komende jaren nog 5 miljard euro wil investeren in Duitse bedrijven. Behalve in energieprojecten zoals een terminal voor lng - Qatar is de grootste uitvoerder van dat vloeibare aardgas - wil hij bij onze oosterburen investeren in technologie, gezondheidszorg én de financiële sector.

De Qatarezen lijken bereid de crisis bij Deutsche Bank uit te zweten. DB zit al lang in het sukkelstraatje door onder meer de hevige concurrentie op zijn thuismarkt. De bank raakte in een vicieuze cirkel van lagere inkomsten, slechtere ratings en hogere financieringskosten. Door de hoge kostenstructuur is de bank minder competitief en blijft ze op het strafbankje zitten.

Bij de halfjaarresultaten toonde de nieuwe CEO Christian Sewing zich optimistisch dat de aangekondigde ingrepen de eerste resultaten beginnen op te leveren. We moeten Sewing op zijn woord geloven, want met een 14 procent lagere kwartaalwinst was dat nog niet echt zichtbaar in de gepubliceerde cijfers.

Deutsche Bank ging met de grove borstel door het personeelsbestand. Tegen eind volgend jaar moeten 7.000 van de meer dan 97.500 werknemers verdwijnen. Daarnaast wil het management hardhandig de kosten onder controle houden. Er is een plafond op de uitgaven gezet, en gezien in de eerste jaarhelft al meer dan de helft is opgebruikt, zal de broeksriem nog serieus worden aangespannen. Maar ook dat is een tweesnijdend zwaard. Bankiers mogen minder dienstreizen maken, maar dat hindert hen om nieuwe klanten te ronselen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie