Stroomstoot

©AFP

De oliereus Total legt 1,4 miljard euro op tafel voor een meerderheidsbelang in de Franse stroom- en gasleverancier Direct Energie. Daarmee scherpt Total op zijn Franse thuismarkt de concurrentie aan met de twee historische ex-monopolisten Engie (gas) en EDF (elektriciteit).

Met de aankoop van de Luikse stroomleverancier Lampiris toonde Total eerder aan dat het grote ambities had op de elektriciteitsmarkt. Met Lampiris werd het een subtopper op de Belgische markt en een uitdager in Frankrijk. Het team van Lampiris kreeg de opdracht om ook naar andere Europese landen te kijken, want Total-CEO Patrick Pouyanné wil van elektriciteit en groene energie een grote divisie maken binnen de oliemajor. In Frankrijk en België zit Total met Lampiris en Direct Energie samen al aan 4,1 miljoen klanten. Tegen 2022 moeten dat er 7 miljoen zijn.

Is er meer geld te verdienen met de verkoop van elektriciteit dan met het oppompen van olie? Neen, in geen geval. In ons land en ook in heel wat andere Europese landen concurreren de stroomleveranciers elkaar kapot en valt er ook niet veel meer te verdienen met de productie van elektriciteit. De winstcijfers van de oliereuzen zijn een veelvoud van die van in de elektriciteitssector. Terwijl oliebronnen 15 procent rendement op het geïnvesteerde kapitaal opleveren, is dat bij hernieuwbare energie slechts 7 à 9 procent.

En toch is Pouyanné niet alleen. Ook Shell is door een Britse overname actief geworden in de verkoop van olie en gas aan particulieren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zowel Total als Shell nadrukkelijk worden genoemd als mogelijke overnemers van de Nederlandse stroomleverancier Eneco.

7 miljoen
Tegen 2022 mikt Total met Lampiris en Direct Energie op 7 miljoen klanten op de elektriciteitsmarkt.

Dat de oliereuzen zich mengen in een strijd waar de meeste spelers het nu al moeilijk hebben, lijkt vreemd. Kijk naar de cijfers van de Belgische markt: de marktaandelen van de stroomleveranciers zijn erg versnipperd.

De energieleveranciers zitten daarom al jaren in consolidatiemodus: door fusies en overnames - denk maar aan de overname van Eni België door Eneco in ons land en een grote Europese ruiloperatie tussen de Duitse giganten E.ON en RWE - willen de energiebedrijven de concurrentie verminderen en de marges opkrikken.

Maar wachten lijkt voor Pouyanné geen optie. De redenering is dat je binnen enkele jaren nog moeilijk kan claimen dat je een wereldwijde energiegroep bent als je niet actief bent in elektriciteit, dé energievorm van de 21ste eeuw. Bij twee grote afzetmarkten van Total en co., huisbrandolie voor verwarming of motorbrandstoffen voor transport, pikt elektriciteit met warmtepompen en elektrische wagens marktaandeel in. Pouyanné gaat niet voor directe winst, maar kijkt op lange termijn. In de oliesector zit er ook jaren tussen de eerste proefboring en het moment dat een oliebron grote winsten oplevert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud